Volledig scherm
© reuters

Overspelig Afghaans koppel krijgt openbare afranseling

Een Afghaanse man en vrouw die schuldig zijn bevonden aan overspel, hebben maandag in het openbaar 100 zweepslagen gekregen. Omstanders filmden het gebeuren.

De beelden, die op YouTube zijn te zien, werden gemaakt in de westelijke provincie Ghor en tonen hoe een vrouw in een burka en een man geslagen worden met een zweep. Het duo blijft de hele tijd gehurkt zitten en lijkt geen kik te geven. Een publiek bestaande uit louter mannen, kijkt toe.

De lijfstraffen werden goedgekeurd door de lokale overheid. Volgens een woordvoerder van de gouverneur dateert het overspel al van enige tijd geleden, maar werden de betrokkenen pas begin augustus gearresteerd. Hun bestraffing op basis van de Sharia (de islamitische wet) moet een les zijn voor iedereen.

Zeldzaam
Het Afghaanse Ministerie van Justitie was onbereikbaar voor commentaar. Publieke afranselingen en executies waren standaard praktijken ten tijde van de taliban, die het bewind voerden van 1996 tot 2001 en een strikte interpretatie van de Sharia oplegden. Sinds de extreem-islamitische beweging uit de macht werd ontzet, zijn zulke straffen echter zeldzaam. De huidige regering, die buitenlandse steun krijgt van onder andere de VS en Duitsland, staat meestal veroordelend tegenover stenigingen en afranselingen.

In mei werd een vrouw doodgeslagen door een menigte in Kaboel, nadat ze er valselijk van was beschuldigd een Koran te hebben verbrand. De aanval werd wereldwijd veroordeeld door mensenrechtengroeperingen en enkele belagers belandden in de gevangenis.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”