Volledig scherm
Reddingswerkers vandaag in Saint-Julien-de-Peyrolàs. Een dag na het noodweer. © AFP

Overstroomde camping Frankrijk was illegaal

UpdateDe camping in zuid-Frankrijk waar donderdag meer dan 100 Duitse kinderen werd geëvacueerd na zware overstromingen, had geen vergunning en lag in een gevarenzone. Twee van de exploitanten zijn door de politie aangehouden.

,,Het terrein ligt op grondgebied dat kan overstromen. De burgemeester had daarvoor al gewaarschuwd en was zelfs al naar justitie gestapt’’, aldus openbaar aanklager Eric Maurel. ,,Twee dagen voor het drama heeft de gemeente de uitbaters nog gewaarschuwd voor de gevaren, omdat het water zou kunnen stijgen.’’

De camping ligt in het plaatsje Saint-Julien-de-Peyrolas, in de Franse Gard. Het terrein is eigendom van een jongerenvereniging in het Duitse Leverkussen. Die brengt op het Franse kampeerterrein Duitse kinderen onder tijdens de zomervakanties.

De voorzitter en de vice-voorzitter van die vereniging zijn nu opgepakt, aldus de Franse justitie. Zij worden verdacht van het illegaal uitbuiten van een camping, maar ook van illegale arbeid en van het in levensgevaar brengen en verwonden van de vakantiegangers. Een Duitse begeleider op de camping wordt nog steeds vermist. ,,Als hij blijkt te zijn overleden, wordt de aanklacht mogelijk ook doodslag’’, aldus justitie.

Modderstroom

De illegale camping kwam donderdag onder water te staan. Een klein stroompje in de omgeving veranderde door de extreme regenval in een krachtige modderstroom, die dwars over het kampeerterrein denderde. ,,Op sommige plekken stond het water twee meter hoog. Maar het gevaarlijkst was de stroming: het water sleurde alles mee’’, aldus burgemeester René Fabrègue.

Meer dan 100 van de aanwezige kinderen, in de leeftijd van 6 tot 17 jaar, en ook enkele tientallen begeleiders werden geëvacueerd. Vier kinderen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis met onderkoelingsverschijnselen. Eén van de begeleiders wordt sindsdien nog steeds gezocht, onder meer met behulp van een helikopter.

Bekijk hieronder ook beelden van het noodweer in Frankrijk: