Volledig scherm
De wereldleiders zaten maandag om tafel tijdens de G20 © afp

Overzicht: Steeds meer landen gaan strijd met IS aan

Steeds meer landen laten na de aanslagen in Parijs weten de strijd met Islamitische Staat aan te gaan. Ook kondigde een aantal landen veiligheidsmaatregelen aan. Ze doen dat in navolging van de Franse president Hollande, die maandag de oorlog verklaarde aan IS. Hij kondigde onder meer aan dat de Frankrijk de acties tegen IS intensiveert.

De leiders van de G20 hebben maandag in een verklaring de terroristische aanslagen in Parijs veroordeeld. Ook hebben de wereldleiders opgeroepen gezamenlijk het terrorisme te bestrijden. Ook de NAVO gaat nauwer samenwerken met andere landen om extremisme en terrorisme te bestrijden. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, toegezegd. Hij gaf geen verdere details over de samenwerking.

Maar los van die gezamenlijke acties kondigen ook steeds meer landen aan zelf de strijd aan te gaan met IS of voorzorgsmaatregelen te nemen.

Let op, dit overzicht gaat alleen over de besluiten die volgen op de aanslagen in Parijs. Eerdere besluiten over acties tegen IS zijn niet meegenomen. Lees alles over de strijd tegen IS in ons dossier

Quote

Ik kan bevestigen dat we contacten hebben met de Syrische oppositie op het slagveld, die ons hebben gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren

President Poetin

Tsjechië 
Tsjechië gaat na de aanslagen in Parijs het leger inzetten om de beveiliging op te schroeven in de hoofdstad Praag. Om welke plekken het gaat zei het leger niet. 

Iran 
Iran zegt volgens persbureau AFP Islamitische Staat aan te vallen als de terreurgroep binnen 40 kilometer van de grens komt.

Rusland 
Rusland staat klaar om luchtaanvallen uit te voeren op IS. Dat zei president Vladimir Poetin tijdens de G20-top. ,,Ik kan bevestigen dat we contacten hebben met de Syrische oppositie op het slagveld, die ons hebben gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren, zei Poetin.

Verenigde Staten
De Amerikaanse president Barack heeft opnieuw uitgesloten dat de Verenigde Staten grondtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Hij zei dat tijdens een persconferentie aan het slot van de G20-top in Turkije. Frankrijk wil wel kijken of het een coalitie kan vormen met de VS en Rusland tegen IS.

Daarnaast zeggen zes Amerikaanse staten dat ze na de aanslagen in Parijs niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn. Het gaat om Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Alabama, Mississippi en Michigan. Opmerkelijk, aangezien Obama maandag specifiek waarschuwde de daders van de aanslagen niet te linken aan de vluchtelingencrisis. 

Quote

Vier Nederlandse vliegtuigen die in hun eentje Raqqa aanvallen, dat heeft niet zoveel zin

Han ten Broeke, VVD

Nederland 
Nederland stuurt voorlopig geen gevechtsvliegtuigen naar Syrie om daar IS te bombarderen. dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's de terreurgroep alleen in Irak. Volgens VVD'er Han ten Broeke heeft het niet zo veel zin als vier Nederlandse vliegtuigen in hun eentje Raqqa (het bolwerk van IS) aanvallen.  Net als in Irak moet er volgens Ten Broeke ook een brede coalitie komen voor Syrië. ,,En zo ver is het nog niet.''