Oxfam-directeur Haïti gaf in intern rapport gebruik prostituees toe
Uit een intern rapport van hulporganisatie Oxfam over de beschuldigingen van seksueel wangedrag tijdens haar humanitaire missie in Haïti in 2010 blijkt dat de lokale directeur in een intern onderzoek heeft toegegeven dat hij heeft betaald voor prostituees.
Deze week ontkende Roland Van Hauwermeiren nog dat hij seksfeestjes organiseerde en betaalde voor seks. De 68-jarige Belg gaf in 2010 en 2011 leiding aan de hulpmissie van Oxfam in Haïti. In 2011 stapte hij op.
De ngo wil met de publicatie van het rapport 'zo transparant mogelijk zijn over de beslissingen die tijdens het onderzoek genomen zijn, en erkent de vertrouwensbreuk die de gebeurtenissen veroorzaakt hebben'. Het rapport bevat ook een gedetailleerd actieplan op basis van de 'geleerde lessen'.
Seksuele uitbuiting
Uit het rapport, waarvan sommige details al eerder zijn uitgelekt in de media, blijkt dat de Britse tak van Oxfam er op 12 juli 2011 van op de hoogte werd gebracht dat 'personeelsleden in het Haïti-project de gedragscode hadden overtreden'. Concreet ging het om beschuldigingen van 'seksuele uitbuiting, fraude, nalatigheid en machtsmisbruik'. De hulporganisatie kreeg toen al te horen dat prostituees op bezoek kwamen in gasthuizen en dat stafleden seksueel geïntimideerd zouden worden.
De organisatie stelde onder andere een onderzoek in naar directeur Van Hauwermeiren. ,,Tijdens de ondervraging gaf de landendirecteur toe dat hij gebruik had gemaakt van prostituees in zijn residentie. Toen hij over de bredere beschuldigingen werd ingelicht, nam hij alle verantwoordelijkheid op zich en bood hij zijn ontslag aan", staat in het rapport.
Ernstige gevolgen
Oxfam aanvaardde het ontslag, maar sprak met Van Hauwermeiren af om zijn vertrek 'gefaseerd en waardig' te houden, wegens de mogelijke 'ernstige gevolgen' voor het programma en uit erkenning voor de 'aanzienlijke bijdrage' die hij leverde tijdens zijn periode bij Oxfam.
Daarna lanceerde de organisatie het onderzoek naar andere stafleden op Haïti, waarbij veertig getuigen werden gehoord. Terwijl dat nog aan de gang was, werd het gelekt, waarna drie van de verdachten een van de getuigen 'fysiek bedreigd en geïntimideerd hebben'.
Het onderzoek leidde uiteindelijk tot het ontslag van vier medewerkers, voornamelijk wegens het gebruik van prostituees, terwijl nog eens twee anderen in de loop van het onderzoek zelf opstapten. Tegen twee medewerkers werden wegens andere redenen disciplinaire maatregelen genomen.
Morele verantwoordelijkheid
Winnie Byanyima, algemeen directeur van Oxfam International, laat in een persverklaring weten dat Oxfam vastbesloten is 'om te doen wat nodig is om onze morele verantwoordelijkheid aan de vrouwen in Haïti waar te maken'. De directeur zegt zich bij de Haïtiaanse regering te willen verontschuldigen voor de gemaakte fouten en te bespreken wat, en op welke manier, de organisatie meer kan doen.
,,Het is van het grootste belang dat we opnieuw onderzoeken wat er gebeurd is en ervan leren'', aldus Byanyima. ,,De maatregelen die wij binnen Oxfam hebben genomen, maken dat we zo'n zaak vandaag anders zouden behandelen dan toen, maar het is duidelijk dat er nog veel meer te doen is. De stappen die we nu gaan nemen, zullen ons helpen misbruik uit Oxfam te bannen'.
Door Jesse van de Woestijne
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Baas Oxfam: We hebben toch geen baby's vermoord?
Mark Goldring, CEO van Oxfam Groot-Brittanië, zegt dat de heisa rond de seksfeestjes binnen zijn organisatie fel overtrokken is. ,,We hebben toch geen baby’s vermoord?”, klinkt het in een interview met de Britse krant The Guardian. -
30
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Duitsland rolt rode loper uit voor eerste staatsbezoek Charles en Camilla: ‘Duitsers zijn dol op royalty’
Niet de Eiffeltoren maar de Brandenburger Tor is het decor van het eerste staatsbezoek van koning Charles en zijn vrouw Camilla. De Duitsers, dol op koningshuizen, rollen de rode loper uit voor de Britse royals. ,,Hun komst is ook een teken dat de band tussen het VK en de EU snel verbetert.’’ -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
'Hulpverlener denkt: ik ben God, ik mag alles'
De seksrel rond hulpverleners van Oxfam legt een dieper probleem in die wereld vol rondreizende expats bloot: scheve machtsverhoudingen. ,,Een illusionaire wereld waarin mensen denken dat ze God zijn.”
-
Haïtiaanse vertelt hoe Oxfambaas haar twee keer per week betaalde voor seks
Tussen de 79 en 158 euro: zo veel kreeg een Haïtiaanse prostituee naar eigen zeggen elke keer dat ze met de gevallen Belgische Oxfambaas Roland Van Hauwermeiren (68) naar bed ging. Ze was de eerste keer amper 16 jaar oud en het gebeurde twee keer per week, zes maanden lang. Ze doet haar hele verhaal in de Britse krant The Daily Mail. -
-
-
Hulporganisaties wisten 10 jaar geleden al van seksueel misbruik op Haïti
Hulporganisaties, waaronder ook Oxfam, werden in 2008 al gewaarschuwd dat hun medewerkers op Haïti kinderen seksueel misbruikten. Dat schrijft The Independent. De Britse krant citeert een rapport van Save The Children waaruit blijkt dat soms pas zesjarige kinderen gedwongen werden tot seks in ruil voor voedsel en andere goederen. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?