Volledig scherm
De Franse grenspolitie controleert migranten die de grens met Italië overgegaan zijn in het treinstation van Menton. © AFP

Oxfam: Kinderen mishandeld en teruggestuurd aan Frans-Italiaanse grens

Kinderen van amper twaalf jaar worden mishandeld, gevangen gehouden en illegaal teruggestuurd naar Italië door de Franse grenspolitie, stelt Oxfarm in een nieuw rapport.

Volgens Oxfam bevinden vluchtelingen en andere migranten zich in een kwetsbare en veelal gevaarlijke situatie omdat het Italiaanse opvangsysteem het aantal aanvragen niet aankan.  Europese regeringen moeten volgens de organisatie hun wettelijke verplichtingen betreffende opvang en asielaanvragen nakomen. Ook roept Oxfam op tot solidariteit met mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden nadat ze hun thuisland zijn ontvlucht.

Mishandeling

Het rapport beschrijft de manier waarop de Franse politie dagelijks kinderen die zonder begeleiding het land zijn aanhoudt en hen op de trein naar Italië zet. De Franse politie verandert informatie op de papieren van de kinderen, zodat het lijkt alsof ze ouder zijn of dat ze geheel uit eigen wil terugkeren naar Italië. Kinderen geven aan dat ze fysiek en verbaal mishandeld werden, en dat ze 's nachts vastgehouden werden in cellen zonder water, eten, deken en ook zonder toegang tot een voogd. Dat is in strijd met de huidige Franse en Europese wetgeving.

Minstens 16.500 migranten zijn tussen juli 2017 en april 2018 de grens overgestoken in de buurt van de stad Ventimiglia. Eén op de vier daarvan is een kind. De meerderheid van deze migranten is op de vlucht voor de oorlog en vervolgingen die ze hebben moeten ondergaan in Soedan, Eritrea, Syrië of Afghanistan.

Immigratieconflict

Frankrijk en Italië liggen met elkaar in de clinch over immigratie. De Franse president Emmanuel Macron uitte eerder deze week kritiek op de Italiaanse regering nadat dit land een boot met 629 vluchtelingen niet toeliet. Italië noemde Macron hier op 'hypocriet', omdat de Fransen volgens de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte 'het liefst de ogen afwendt'. 

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.