De aardbeving in Haïti was vernietigend.
Volledig scherm
De aardbeving in Haïti was vernietigend. © anp

'Oxfam-staf hield seksfeesten met prostituees na aardbeving Haïti'

Medewerkers van de humanitaire organisatie Oxfam zouden tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees in een door de ngo gehuurd appartement. De Belgische baas van de missie zou ook prostituees hebben ingehuurd. Dat meldt de Britse krant The Times

De feiten deden zich volgens de krant voor tijdens een humanitaire missie na de verwoestende aardbeving van 2010, die bijna 300.000 mensenlevens eiste. Enkele leidinggevenden zouden jonge prostituees betaald hebben, waarvan sommigen mogelijk zelfs tussen de 14 en 16 jaar waren.

De meisjes zouden deelgenomen hebben aan orgieën in de hotelkamers van de medewerkers, terwijl ze T-shirts van Oxfam droegen. Dat zegt een bron die beweert beelden te hebben gezien van de sekspartijen. ,,Het leek op een heftige orgie", stelt de bron. ,,Op één feest (in een complex bijgenaamd 'de roze appartementen') waren zeker vijf meisjes, die halfnaakt rondrenden. Twee van hen droegen witte Oxfam-shirts."

De mannen zouden behoren tot het team dat de lokaal ingehuurde chauffeurs aanstuurde. De krant quote een bron die zegt: ,,Ze zeiden tegen die chauffeurs: als jij wilt dat we je contract verlengen, dan moet je meisjes voor ons ophaleb."

'Straffeloosheid'

De organisatie opende in 2011 een intern onderzoek, die 'een cultuur van straffeloosheid' bij de werknemers aan het licht heeft gebracht, aldus The Times.  Volgens de krant zou de Oxfam-directeur in Haïti, de 68-jarige Belg Roland van Hauwermeiren, opgestapt zijn zonder disciplinaire maatregelen, ook al zou hij de beschuldigingen hebben toegegeven. De Belg heeft toegegeven prostituees naar zijn door Oxfam gehuurde villa (bijgenaamd: het Adelaarsnest) te hebben laten brengen. Die sex-bezoeken staan los van de orgies waaraan andere stafmedewerkers van de organisatie zouden hebben deelgenomen.

Ook twee andere Oxfam-medewerkers zouden ontslag genomen hebben, vier anderen werden ontslagen. Het Haïtiaanse gerecht werd niet op de hoogte gebracht van de feiten, en er zijn geen juridische stappen ondernomen. Volgens Oxfam omdat de kans dat de Haïtiaanse autoriteiten er op dat moment mee aan de slag zouden gaan, klein was. In Haïti is prostitutie bij wet verboden. 

In 2011 deed het hoofdkantoor van Oxfam, dat in Groot-Brittanië staat, er melding van dat een aantal medewerkers was vertrokken vanwege 'wangedrag'. De organisatie stelde toen 'om juridische redenen' niet verder op dat gedrag in te kunnen gaan. Uit onderzoek van de Britse krant blijkt het nu dus om sexfeesten met prostituees te zijn gegaan in een land dat niet lang daarvoor was getroffen door een ernstige aardbeving en waar veel mensen wanhopig probeerden aan voedsel en onderdak te komen.

De Nederlandse afdeling van Oxfam stelt dat 'voor zover we weten geen Nederlanders bij deze zaak betrokken zijn'. Volgens The Times gaat het ook niet om Britten of Haïtianen, maar wel om 'ervaren, internationale hulpverleners, die in dienst waren bij Oxfam Groot-Brittanië'. 

Doofpot

Oxfam ontkent dat het de feiten in de doofpot heeft proberen te steken om zijn reputatie te beschermen. “De lokale directeur heeft alle verantwoordelijkheid op zich genomen voor de gebeurtenissen die zich onder zijn gezag hebben afgespeeld, en hij kreeg de toelating om ontslag te nemen omdat hij zonder voorbehoud had meegewerkt aan het onderzoek”, aldus een Oxfam-woordvoerder.

“Oxfam neemt alle beschuldigingen van ongepast gedrag zeer serieus”, zei de woordvoerster van Oxfam aan AFP. De ngo geeft toe dat er meldingen waren van ontmoetingen met minderjarige prostituees, maar die zijn volgens de organisatie niet bewezen.

Het Nederlandse Oxfam Novib stelt in een reactie niet op de hoogte te zijn geweest van de details van het onderzoek van het Britse hoofdkantoor. ,,We zijn enorm geschrokken. Wat er in Haïti is gebeurd is verwerpelijk en past totaal niet bij een humanitaire organisatie die juist wereldwijd opkomt voor de rechten van vrouwen. Wat ons betreft: nooit meer."

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”