Volledig scherm
In Beverlo in de Belgische provincie Limburg werd vorig jaar een veulen van amper drie maanden oud gruwelijk bewerkt met een mes © Het Laatste Nieuws

'Paardenbeul' slaat weer toe in België

In Belgisch-Limburg zijn twee paarden op gruwelijke wijze bewerkt met een scherp voorwerp. In het been van een van de dieren zit een snee van maar liefst 15 centimeter. De mishandeling is al de zoveelste dit jaar en doet denken aan de 'paardenbeul' die al geruime tijd opereert in België en Nederland.

De twee paarden zijn een veertien jaar oude merrie en een vijfjarige ruin. De 'moeder en zoon' verbleven in een weiland in het Belgische Berkenbos bij Heusden-Zolder. Volgens de eigenaars werden de dieren duidelijk met opzet toegetakeld.

'Merrie Shelsea had een snijwond van drie centimeter, ruin Texas eentje van 15 centimeter. Volgens de behandelende dierenarts was het duidelijk dat ze bewerkt waren met een scherp voorwerp. En dat bij twee paarden op één nacht? Zeg nu zelf: dat kan toch echt geen toeval zijn,' zo verklaren de paardenbezitters tegenover de krant Het Belang van Limburg

De gedupeerden, een moeder en dochter, deden aangifte bij de politie. Die maakte proces-verbaal op. Het verhaal doet volgens de krant denken aan de 'paardenbeul' die vorig jaar herhaaldelijk toesloeg in Belgisch Limburg. Desondanks zou de politie voorlopig uitgaan van een op zichzelf staand geval. 

Zestig paarden
Ook in Nederland zijn de voorbije maanden herhaaldelijk paarden toegetakeld met een scherp voorwerp. Volgens de politie gaat het al om zo'n 60 edele viervoeters. De paardenmishandelaar brengt voornamelijk merries 'gruwelijke verwondingen' toe. In de meeste gevallen zijn de geslachtsdelen van het paard met een mes of een scherp voorwerp toegetakeld. Een drachtige merrie overleed aan de verwondingen.

De politie kreeg al aangiften binnen uit Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland, Limburg. Ook sloeg de onbekende een aantal keer toe in de grensstreek met België en Duitsland. Er zijn een stok en een stanleymes gevonden die de dader waarschijnlijk gebruikte.

De politie denkt dat alle mishandelingen met elkaar in verband staan, maar weet niet zeker of in alle gevallen dezelfde dader actief was. Wel staat vast dat de paardenmishandelaar zijn slachtoffers zorgvuldig uitkiest. Hij snijdt niet alleen dieren die in de wei staan, maar ook paarden die in een manege of op stal staan. Er is altijd een makkelijke vluchtroute, bijvoorbeeld via een fietspad, zegt de politie.

Beloning
De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren loofde begin dit jaar al een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde in juni aandacht aan de zaak.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.