Volledig scherm
© anp

Pakistan rouwt: 'God, waarom heeft u mijn zoon weggerukt'

De wereld spreekt schande van het gruwelijke bloedbad dat taliban hebben aangericht in een school die werd gerund door het Pakistaanse leger. De strijders doodden er zeker 141 mensen, het overgrote merendeel kinderen. 'O God, waarom heeft u mijn zoon weggerukt?!'

Een gewonde leerling.
Volledig scherm
Een gewonde leerling. © anp

Met een enorme explosie vanuit een auto achter de school, breken aan het begin van de dinsdagmiddag ijzingwekkende uren aan voor de 1100 leerlingen en onderwijzers op het scholencomplex in de garnizoensstad Peshawar. Veel kinderen zitten op dat moment in een aula, omdat ze examens moeten maken.

Docent Mudassir Awan is daar ook en ziet hoe zeven mannen met wapens over een muur klimmen en direct op de meute beginnen te schieten. ,,We zijn de klaslokalen in gerend en hebben meteen de deuren dichtgedaan.''

Binnen blijken ze hun leven ook niet zeker. De strijders gaan elk lokaal langs met ogenschijnlijk maar één doel: zo veel mogelijk slachtoffers maken. Blindelings vuren ze hun magazijnen leeg. Ook in de klas van Abdullah Jamal, die les krijgt van hospikken in het verlenen van eerste hulp. ,,Ik zag kinderen neervallen die huilden en schreeuwden. Ik viel ook neer. Later kreeg ik pas te horen dat ik een kogel in mijn been had,'' zegt hij in het ziekenhuis.

Doodsbang

Familie zoekt steun bij elkaar.
Volledig scherm
Familie zoekt steun bij elkaar. © anp

Een paar lokalen verderop sluit leerling Amir Mateen zichzelf op met zijn klasgenoten, maar daar trekken de terroristen zich niets van aan. Ze blazen de deur op en openen het vuur op de doodsbange scholieren die zich onder stoelen en banken verschuilen.

Zodra duidelijk is dat het om een aanval van talibanstrijders gaat, omsingelen militairen de school en beginnen ze een klopjacht op de schutters. Hun zoektocht wordt bemoeilijkt omdat de terroristen overal boobytraps hebben geplaatst. Omstanders horen meerdere explosies. Ook dragen de strijders bomvesten. Zeker één van hen brengt die tot ontploffing.

Tientallen ouders komen na de eerste berichten over de aanslag in paniek naar de school. Sommige vaders en moeders kunnen dan hun op tijd gevluchte kinderen in de armen sluiten. Maar voor vele anderen breken zenuwslopende uren aan als ze buiten de poort geweervuur en explosies horen. Sommigen gaan uit pure wanhoop in ziekenhuizen op zoek naar een teken van leven van hun dierbaren. In de hospitalen heerst grote chaos: ze zijn niet berekend op de acute verzorging van meer dan honderd gewonden.

Na een kort vuurgevecht in de compound dringen de militairen de terroristen terug in vier gebouwen. Daar gijzelen de indringers een grote groep kinderen. Pas uren later hebben militairen alle zeven daders uitgeschakeld.

Voor veel ouders komt dan het nieuws dat ze niet wilden horen. ,,O God, waarom heeft U mijn zoon weggerukt,'' schreeuwt moeder Irshadah Bibi huilend, als blijkt dat haar 12-jarige zoon een van de slachtoffers is. Tegen een ambulance zakt ze in elkaar van verdriet.

Kommer en kwel

Quote

De kinderen van mijn school waren volkomen onschuldig

De directeur van de aangevallen school

De directeur van de school noemt de aanslag de meest trieste gebeurtenis van alle kommer en kwel die de afgelopen jaren in Pakistan is gebeurd. ,,De kinderen van mijn school waren volkomen onschuldig,'' zegt hij.

De massamoord is opgeëist door terreurgroep Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP). Volgens een woordvoerder van de TTP is de aanval een wraakactie voor het doden van talibanstrijders door het Pakistaanse leger. ,,De regering heeft onze vrouwen en families vermoord. We willen dat ze onze pijn voelen.''Volgens een woordvoerder van de radicale groepering hadden de strijders uitdrukkelijk de opdracht om jonge kinderen niets aan te doen en hun acties vooral te richten op aanwezige militairen. Meerdere strijders zouden zichzelf hebben opgeblazen.

De talibanterroristen behoren tot dezelfde groepering die in 2012 de latere Nobelprijswinnares Malala Yousafzai in haar hoofd schoot. Zij overleefde de aanval ternauwernood en vecht nu voor het recht van meisjes op onderwijs, iets waar de taliban fel op tegen zijn.

Rouwen en begraven

Begrafenis van een omgekomen leerling.
Volledig scherm
Begrafenis van een omgekomen leerling. © anp

In Peshawar kwam woensdag een rouwende menigte samen om de eerste doden te begraven. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De eerste begrafenissen vonden plaats toen het donker werd. De kisten van de slachtoffers waren helemaal bedekt met bloemen. Ook staken mensen door de hele stad kaarsen aan en troostten ze elkaar. Bij ziekenhuizen stonden mensen te wachten op het laatste nieuws over hun familieleden.

Drone-aanval

Persbureau Reuters meldt dat vier Pakistaanse talibanstrijders en zeven andere opstandelingen gedood zijn bij een Amerikaanse drone-aanval in het oosten van Afghanistan. Een pick-uptruck werd geraakt en doodde alle elf inzittenden. De aanval vond dinsdagmiddag plaats.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.