Volledig scherm
In Brussel werd vandaag een solidariteitsprotest voor de Palestijnen gehouden. 4500 paar schoenen symboliseerden het aantal Palestijnse doden in het conflict in de laatste tien jaar. © AP

Palestijnen willen zeeblokkade Israël doorbreken

Een groep Palestijnen waagt morgen een poging de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken. Ze vertrekken morgenochtend met het schip al-Hurija vanuit de haven van Gaza en lijken vastbesloten het  te laten aankomen op een confrontatie met Israëlische marine.

De Israëlische marine handhaaft al ruim tien jaar ‘uit veiligheidsoverwegingen’ een blokkade voor het kustgebied van Gaza. Ook Egypte werkt mee aan de afsluiting van de wateren. Mede daardoor is het gebied volgens de Palestijnen momenteel 'de grootste gevangenis ter wereld'. 

Aan boord van het beoogde schip zijn onder anderen mensen die de afgelopen weken tijdens de confrontaties met het Israëlisch leger bij de grens gewond zijn geraakt. Het nationaal comité 'Mars der Terugkeer' bereidde de afgelopen tijd aan land tal van massademonstraties voor en kiest nu voor de zee. 

Het comité maakte niet bekend waarheen de boot, met studenten en Palestijnen met een dubbel paspoort als overige opvarenden, koers zal zetten. Acht jaar geleden enterde de Israëlische marine het solidariteitsschip Mavi Marmara met hulpgoederen voor Gaza, waardoor negen Turkse staatsburgers om het leven kwamen.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.