Palestijnse jongens rennen tevergeefs voor hun leven

Enkele seconden na dit op het eerste gezicht onschuldig tafereel zijn deze drie neefjes in Gaza omgekomen. Een andere jongen was op dat moment al dodelijk geraakt door een granaat die afgevuurd was door een schip van de Israëlische marine. Na negen dagen van bombardementen wilde het kwartet absoluut naar buiten, ondanks de waarschuwingen van hun ouders.

Volledig scherm
© ap
Familieleden huilen als ze het nieuws horen.
Volledig scherm
Familieleden huilen als ze het nieuws horen. © ap
Volledig scherm
© afp

De familieleden, die tussen negen en elf jaar oud waren, waren op het strand aan het spelen toen de hel losbarstte. Ze renden nog voor hun leven, in een poging om het Al Deira-hotel te bereiken waar veel journalisten logeren. Een verslaggever van 'The Guardian' zag het voor zijn neus gebeuren. 'Toen de rook van de eerste explosie dunner werd, zagen we vier figuurtjes rennen. Gehavende silhouetten waren het', schrijft Peter Beaumont.

Daarop volgde de inslag van een tweede granaat. 'In veertig seconden tijd waren vier jongens die verstoppertje en voetbal speelden dood.' Bij de aanslag raakten ook nog zeven anderen -kinderen én volwassenen- gewond. Hun oom noemde de moorden een koelbloedige slachtpartij.

Israël zal naar eigen zeggen de dood van de kinderen onderzoeken. Volgens lokale media werd een gebouw van Hamas in de buurt onder vuur genomen en werden de kinderen voor vluchtende Hamas-strijders aangezien.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.