Volledig scherm
De rivier de Theems bij de Londense parlementsgebouwen, waar onderzoekers een constante cokestroom waarnamen. © EPA

Palingen ‘hyperactief’ door cocaïne in Londense Theems

Grote hoeveelheden cocaïne in de bekende Londense rivier de Theems maken palingen ‘hyperactief’. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het befaamde King’s College London.

Wetenschappers onderzochten het afvalwater dat na stortbuien uit de riolen overliep in de rivier. Binnen de 24 uur vonden ze sporen van cocaïne. De metingen gebeurden in de buurt van het Britse parlement, waar opvallend genoeg een constante cokestroom werd waargenomen. Zowel door de week als in het weekend, wanneer er maar een lichte stijging te zien is. Londenaren zitten dus zowat de hele week lang aan het genotspoeder. Er wordt ook beduidend meer coke gesnoven dan in andere Europese steden. 

De waterzuiveringsinstallaties in Londen slagen er na stortbuien niet in om de drugs weg te filteren uit de urine van gebruikers. Dat bezoedelde water komt dan in de rivieren terecht. ,,Verhogingen van cafeïne, cocaïne en benzoylecgonine werden 24 uur na riooloverstromingen waargenomen’’, zeggen de onderzoekers.

Eerder toonde een Italiaans onderzoek al aan dat palingen gevoelig zijn voor cocaïne en hyperactief worden van kleine doses coke. 

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.