Volledig scherm
Een automobilist gooit zijn auto vol met biobrandstof uit koolzaad (archief) © ANP

Palmolie in biodiesel is níet duurzaam, zegt Brussel nu. ‘En dat is goed voor de orang-oetang’

De Europese Commissie heeft woensdag besloten dat palmolie géén groene brandstof is.  Het mag daarom niet langer worden meegeteld als biobrandstof voor het halen van de duurzame energiedoelen.  

Meer dan de helft van de palmolie die in de EU wordt ingevoerd (ongeveer vier miljoen ton) wordt momenteel gebruikt om biobrandstoffen te maken. Dat heeft te maken met de verplichtingen die voortvloeien uit de duurzame energiedoelstellingen van de EU. 

Biodiesel van palmolie is echter aanzienlijk slechter voor het klimaat dan gewone diesel, is gebleken uit onderzoek, omdat het tot ontbossing leidt. Daar komt bovenop dat palmolieplantages landbouwgrond verdringen die gebruikt kan worden voor de productie van voedsel. Milieuorganisaties voeren daarom al jaren strijd tegen het gebruik van palmolie in biodiesel. 

,,Klimaatverandering is een zeer serieuze zorg van Europeanen. De commissie voert daarom de inspanningen op om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen’’, aldus de Europese Commissie in een verklaring. Door het besluit zal vanaf 2023 het gebruik van palmoliediesel geleidelijk worden afgebouwd tot nul in 2030.

‘Doorbraak’

Milieudefensie noemt de classificatie van palmolie als niet-duurzaam een doorbraak. ,,Daarmee wordt de dreiging voor de regenwouden en de daarin levende dieren zoals orang-oetangs aanzienlijk minder’’,  zegt woordvoerder Ton Sledsens. ,,Er bestaat niet zoiets als groene palmdiesel. Biobrandstof moet niet gemaakt worden van voedsel. De brandstoffen van de toekomst zijn gemaakt van duurzame afvalstoffen of elektronen.’’

Quote

Er bestaat niet zoiets als groene palmdiesel. Biobrand­stof moet niet gemaakt worden van voedsel

Ton Sledsens, Milieudefensie

Toch spreekt Milieudefensie echter slechts van een gedeeltelijke overwinning, omdat soja en andere plantaardige oliën die tot ontbossing leiden wel nog steeds als duurzaam mogen worden geclassificeerd. Ook gelden voor bepaalde soorten palmolie uitzonderingen. Het gaat onder meer om palmolie die afkomstig is van kleine plantages (minder dan 2 hectare).

Armoede

Met die uitzonderingen komt de EU tegemoet aan de lobby van palmolieproducerende landen, die al hebben aangegeven de nieuwe regels aan te gaan vechten bij de Wereldhandelsorganisatie. 85 procent van de palmolie in de wereld komt uit Maleisië en Indonesië. Indonesië heeft de EU gewaarschuwd dat de beperkingen op palmolie de strijd tegen armoede van het land in gevaar brengen. 

Milieudefensie vreest dat de vrijstellingen die Brussel onder druk van de lobby van de palmolieproducerende landen en de biobrandstofindustrie heeft gedaan, een grote achterdeur zullen blijken. ,,We zijn bang dat daardoor alsnog palmolie gebruikt blijft worden. Daarom blijven we ons verzetten tegen de valse hoop van biobrandstoffen die meer klimaatschade aanrichten dan ze klimaatvoordelen brengen.’’