Pandatweeling geboren in België

In het Belgische dierenpark Pairi Daiza is een reuzenpandatweeling geboren. De dierentuin, 40 kilometer ten zuidwesten van Brussel, heeft op Facebook gemeld dat pandamama Hao Hao het leven heeft geschonken aan een in goede gezondheid verkerende tweeling.

Ook de vader Xing Hui en broertje Tian Bao zouden zich verheugen. Het panda-echtpaar Xing Hui en Hao Hao zijn door China in 2014 voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan het Henegouwse dierenpark dat dit jaar 25 jaar bestaat. De huidige naam die ‘gesloten tuin’ in het Perzisch betekent, draagt het park nu 10 jaar. Tian Bao werd er in 2016 geboren.

Tot dusver zijn elf in gevangenschap levende reuzenpanda’s succesvol in de natuur vrijgelaten. Het park geeft vrijdag meer informatie en beelden, meldde persbureau Belga.

Ook in Nederland worden verwoede pogingen gedaan om kleine panda’s te maken. Ouwehands Dierenpark heeft met de panda’s Xing Ya en Wu Wen twee kandidaten. Het stel kwam in 2017 naar Nederland en ze blijven 15 jaar in Rhenen. Voor de beren is een peperduur paviljoen gebouwd met een winkel en een apart restaurant. 

Sloom

Pandaberen zijn berucht om hun slome voortplanting. De nu 6 jaar oude panda’s hebben nog niet voor nakomelingen gezorgd. Een vrouwtjespanda is eenmaal per jaar een paar dagen vruchtbaar. In het dierenpark in Nederland is het volgens de verzorgers nog niet gelukt omdat het mannetje nog te jong is. Xing Ya laat voorlopig alleen speelgedrag zien en blijft weg van het noodzakelijke paargedrag. Dat is dan ook de reden dat het stel niet in één verblijf wordt gezet om de seksdrive wat op te porren.

Volledig scherm
Panda en baby. © Facebook Paira Daiza
 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.