Volledig scherm
De auto kwam terecht op de stoep © ANP / Bewerking AD

Auto rijdt in op voetgangers Times Square, 1 dode en 22 gewonden

Een 26-jarige automobilist is op Times Square in New York met hoge snelheid ingereden op voetgangers. Een 18-jarige vrouw is omgekomen en 22 voetgangers raakten gewond. De automobilist heet Richard Rojas, hij zou een veteraan zijn. Volgens de NYPD is er geen sprake van terrorisme. Rojas werd in 2008 en 2015 betrapt op rijden onder invloed. Vorige week was hij nog in aanraking gekomen met de politie door een geweldsincident. 

Het dodental door de aanrijding loopt mogelijk nog op. De brandweer meldde dat vier slachtoffers in kritieke toestand verkeren. Drie anderen zijn er slecht aan toe. Vijftien slachtoffers hebben volgens de hulpdienst 'minder ernstige' verwondingen. Volgens Amerikaanse media zou de automobilist ruim 140 kilometer per uur hebben gereden. 

Ombrengen
De bestuurder wilde volgens meerdere politiebronnen worden doodgeschoten door agenten. ,,Jullie werden geacht me neer te schieten. Ik wilde ze ombrengen'', zou de 26-jarige oud-militair volgens The New York Post hebben geroepen.

Het incident gebeurde rond lunchtijd op Times Square in Manhattan, op de kruising van 45th Avenue en 7th Avenue. Volgens een getuige werden mensen op straat behandeld aan hun verwondingen. Een van de gewonden zei tegen persbureau Reuters dat de bestuurder van een rode Honda opzettelijk op voetgangers inreed. De politie gaat echter uit van een ongeluk en spreekt van een 'op zichzelf staande daad'.  The New York Times citeert een politiefunctionaris die zegt 'dat het erop lijkt' dat de automobilist had gedronken of drugs had gebruikt. 

Tegen het verkeer
Op een foto is te zien hoe het voertuig rokend tot stilstand is gekomen op de stoep, hangend op een paaltje. Getuigen zeiden tegen persbureau Reuters dat de bestuurder tegen het verkeer in reed. Daarna zou het voertuig het trottoir op zijn gereden en meerdere voetgangers hebben geschept.

,,Iedereen was aan het rennen. Iedereen vreesde voor z’n leven’’ vertelt een ooggetuige aan CBS Television.

De politie heeft de 26-jarige bestuurder uit de Bronx opgepakt. Er wordt gekeken of hij had gedronken. De FBI is betrokken bij het onderzoek.

Ons liveblog over het incident is inmiddels afgesloten. U kunt teruglezen wat er allemaal is voorgevallen.

Volledig scherm
New York © ANP