Volledig scherm
Rosalinda, de papegaai die in de films over kinderheld Pippi Langkous meespeelde. © HLN

Papegaai (51) van Pippi Langkous overleden; 24.000 euro ingezameld voor acteurs

De papegaai Rosalinda uit de film Pippi in Taka Tukaland is op 51-jarige leeftijd overleden. De kleurige papegaai overleed als gevolg van zijn zeer hoge leeftijd in de armen van de baas van de dierentuin van het Duitse Karlsruhe, Matthias Reinschmidt.

Rosalinda was de naam van de papegaai die de vogel speelde in de Pippi Langkousfilm uit 1970. In werkelijkheid was de vogel een mannetje die naar de naam Douglas luisterde. Douglas kwam in 2016 uit het Zweedse Malmö naar Karlsruhe.

Pippi Langkous is de naam van een meisje dat de hoofdrol speelt in de gelijknamige Zweedse jeugdroman van de schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002). Op het boek uit 1945 zijn later onder meer een televisieserie en films gebaseerd.

Crowdfunding

Een onlangs begonnen inzamelingsactie voor de acteurs van Pippi Langkous vindt bij veel Nederlanders weerklank. De actie waarmee de drie acteurs Tommy, Annika en Pippi worden bedankt voor hun jarenlange inzet loopt nog en heeft inmiddels al bijna 24.000 euro opgebracht. 

De inzamelingsactie voor de acteurs die Pippi, Tommy en Annika speelden, werd opgezet door twee Nederlandse schrijvers. ,,Iedereen heeft lol gehad van Pippi, behalve Pippi zelf. Heel schrijnend. Hopelijk kunnen we ze zo alsnog bedanken’’, zegt schrijfster Heleen Bosma.

Geen echt salaris

De Zweedse actrice Inger Nilsson, die Pippi Langkous vijftig jaar geleden vertolkte, vertelde in een interview met deze krant dat ze nooit van het succes van de verfilmingen heeft geprofiteerd. Voor haar rol kreeg ze een soort zakcentje, geen echt salaris. Ook de herhalingen en dvd-verkoop van de verfilmingen, die in de halve wereld tot op de dag van vandaag te zien zijn, leverden haar niks op. Grote rollen heeft ze na Pippi nooit meer gekregen. Regisseurs bleven haar zien als Pippi, vertelde ze. 

Pär Sundberg en Maria Persson, de acteurs die Tommy en Annika speelden in de tv-serie en films over Pippi Langkous, waren blij verrast met de crowdfundingsactie. 

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”