Volledig scherm
© REUTERS

Parijs vreest Stille Kerst door stakingen

In Parijs zijn winkeliers doodsbang voor een Stille Kerst. Er wordt al bijna twee weken gestaakt bij het openbaar vervoer. Klanten blijven daardoor weg. Kerstinkopen worden uitgesteld en toeristen mijden Parijs.

Quote

Komende week wordt erop of eronder voor ons

Franse branchevereniging van supermarkten

De omzet van winkels is vorige week maar liefst 30 tot 50 procent gedaald, zegt de Kamer van Koophandel. Er staan dezer dagen geen dikke rijen voor de beroemde verlichte kerstetalages van warenhuizen. In hotels worden 20 tot 25 procent minder kamers geboekt, meldt brancheorganisatie UMIH. Het enige voordeel: de wachtrijen bij het Louvre zijn een stuk korter.

En dat omzetverlies is nog maar van het begin van de staking. De komende dagen gaan de meeste mensen pas écht Kerstinkopen doen. ,,Komende week wordt erop of eronder voor ons’’, aldus de Franse branchevereniging van supermarkten, FCD.

Treinen en metro’s staken vandaag al voor de 12e dag tegen de pensioenhervormingen van president Macron. ,,En we gaan door, ook met Kerst, tot de regering haar plannen intrekt’’, liet één van de grootste spoorvakbonden weten.

Irritaties

Die opstelling leidt tot oplopende irritaties. Niet alleen omdat de Kerstaankopen in de knel komen, maar ook omdat veel Fransen vanaf eind deze week Kerstvakantie hebben en – vaak met de trein – naar familie reizen.

,,Kerst is een belangrijk moment voor alle Fransen’’, zei premier Edouard Philippe gisteren op dreigende toon tegenover de stakende vakbonden. ,,Ik denk niet dat de Fransen het accepteren als sommigen dat feest willen tegenhouden.’’

Wie denkt ‘de auto biedt uitkomst’, heeft het mis. Vandaag gaan ook in heel Frankrijk vrachtwagenchauffeurs actievoeren, onder meer met wegblokkades.