Volledig scherm
Marokkanen helpen bij de vernietiging van een wietplantage in het Rifgebergte © anp

Partij Marokko overweegt legalisering cannabisteelt

Een van de grootste politieke partijen in Marokko, de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), heeft woensdag een informele hoorzitting in het parlement georganiseerd over medicinale en industriële toepassingen van cannabis. De partij onderzoekt de mogelijkheden met betrekking tot legalisering van de cannabisteelt.

 
In totaal wordt 42 procent van alle cannabis wereldwijd in Marokko geproduceerd. Het leeuwendeel daarvan gaat naar Europa.
Volledig scherm
De Marokkanse politie ziet toe hoe een wietplantage in het Rifgebergte wordt vernietigd © anp

De cannabisteelt heeft vooral in het noorden van Marokko plaats. Volgens de Verenigde Naties is Marokko een van de grootste cannabisproducenten ter wereld. In totaal wordt 42 procent van alle cannabis wereldwijd in Marokko geproduceerd. Het leeuwendeel daarvan gaat naar Europa.

Inkomstenbron
De PAM is van plan een wetsvoorstel in te dienen voor legalisering, omdat dit de boeren in de regio, die leven van de cannabisteelt, maar ondertussen overgeleverd zijn aan de genade van drugsbazen, kan helpen. 'We willen de productie van drugs niet legaliseren, maar we gaan op zoek naar medische en industriële toepassingen van cannabis om zo een alternatieve economie in de regio te creëren', aldus Milouda Hazib van de PAM. Ze schat dat een miljoen Marokkanen in hun levensonderhoud voorzien door cannabis te telen.

Het Rifgebergte in het noorden van Marokko is een van de armste en onderontwikkeldste delen van Marokko en op de arme grond kunnen maar weinig gewassen gedijen. Een daarvan is cannabis. Pogingen om alternatieven te vinden zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk gestrand. 'Een nieuwe veiligheidsbeleid lost het probleem niet op, omdat het een sociaal en economisch probleem is, dus de PAM probeert een geloofwaardig alternatief te vinden', zei Mehdi Bensaid. 'We denken dat dit gewas een belangrijke inkomstenbron kan vormen voor Marokko en de inwoners van de regio.'