Volledig scherm
Koerdische strijders (peshmerga's) © Reuters

Partijen willen wapensteun Koerden Irak

VVD, CDA, D66, SGP en ChristenUnie willen dat het kabinet wapens en munitie aan de Koerden in Noord-Irak gaat leveren. Nederland overweegt nieuwe militaire steun aan Irak te geven, maar geen wapens. In het verleden zijn duizend scherfvesten en helmen aan de Koerden geleverd.

De steun moet voorkomen dat Koerdische strijders (peshmerga's) terrein verliezen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) omdat ze met een ,,houtje-touwtje-uitrusting'' naar het front worden gestuurd. Volgens Han ten Broeke (VVD) zijn de Koerden de meest effectieve troepen.

Ondanks het aandringen van de vijf partijen die samen 73 zetels tellen, zal het kabinet geen wapens en munitie leveren. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zei dit materiaal niet over te hebben. Ook wees ze erop dat andere landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten wapens en kogels leveren.

Ongeveer 130 Nederlandse militairen trainen Koerdische en Iraakse militairen. En Nederlandse F-16's bombarderen doelen van Irak. Het kabinet verlengde de missie onlangs met een jaar. Een ruime meerderheid in de Kamer steunt de verlenging, bleek dinsdag in het debat.

Verder had de Kamer veel vragen over voorwaarden voor een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. Het kabinet kwam recent tot oordeel dat er een volkenrechtelijk mandaat is voor een inzet in Syrië. Maar minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wilde geen rijtje voorwaarden noemen waarmee een inzet mogelijk wordt.

Eerder schreef het kabinet aan de Kamer dat onder meer een breed gedragen politieke strategie voor een oplossing in Syrië en een gezamenlijke EU-benadering een rol spelen bij de afweging voor een mogelijke militaire interventie. De Verenigde Staten, Canada en een aantal Arabische landen voeren momenteel luchtacties uit boven Syrië.

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.