Volledig scherm
© Thinkstock

'Pas op voor mogelijk schadelijke lippenbalsem'

Belgische consumentenbondIn veel soorten lippenbalsem zitten stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn als je ze inslikt. Die waarschuwing geeft de Belgische consumentenbond. Ook de in Nederland verkochte balsem van Labello en Vaseline krijgt van die bond het predikaat ‘niet kopen’.

Volledig scherm
© Test Aankoop

In 15 van de 21 geteste lippenbalsems werden mogelijk schadelijke stoffen aangetroffen: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). ,,Over deze stoffen weten we het fijne nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt’’, waarschuwt de consumentenorganisatie in diverse Belgische media.

Er zijn wel meer cosmetische artikelen die minerale oliën bevatten. ,,In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem’’, aldus de consumentenbond.

Niet vermeld

Volledig scherm
© AD

Die schadelijke stoffen worden nergens vermeld: niet op de verpakking en ook niet in de bijsluiter. De Belgische consumentenorganisatie vindt het tijd Europa maatregelen treft en regels en veiligheidsmarges opstelt.

Vorig jaar publiceerde een Noorse consumentenorganisatie een onderzoek waaruit bleek dat 40 van de 50 lippenbalsems schadelijke stoffen bevatten, zoals hormoonontregelaars.

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.