Volledig scherm
© Thinkstock

'Pas op voor mogelijk schadelijke lippenbalsem'

Belgische consumentenbondIn veel soorten lippenbalsem zitten stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn als je ze inslikt. Die waarschuwing geeft de Belgische consumentenbond. Ook de in Nederland verkochte balsem van Labello en Vaseline krijgt van die bond het predikaat ‘niet kopen’.

Volledig scherm
© Test Aankoop

In 15 van de 21 geteste lippenbalsems werden mogelijk schadelijke stoffen aangetroffen: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). ,,Over deze stoffen weten we het fijne nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt’’, waarschuwt de consumentenorganisatie in diverse Belgische media.

Er zijn wel meer cosmetische artikelen die minerale oliën bevatten. ,,In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem’’, aldus de consumentenbond.

Niet vermeld

Volledig scherm
© AD

Die schadelijke stoffen worden nergens vermeld: niet op de verpakking en ook niet in de bijsluiter. De Belgische consumentenorganisatie vindt het tijd Europa maatregelen treft en regels en veiligheidsmarges opstelt.

Vorig jaar publiceerde een Noorse consumentenorganisatie een onderzoek waaruit bleek dat 40 van de 50 lippenbalsems schadelijke stoffen bevatten, zoals hormoonontregelaars.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.