De kersverse premier Thomas Kemmerich (l)  wordt gefeliciteerd door AfD-leider Björn Höcke.
Volledig scherm
De kersverse premier Thomas Kemmerich (l) wordt gefeliciteerd door AfD-leider Björn Höcke. © AFP

Pas verkozen Duitse deelstaat-premier geeft op na politieke storm over deal met ‘fascisten’

UpdateEén dag na zijn verkiezing tot premier van de Duitse deelstaat Thüringen wil Thomas Kemmerich (FDP) zijn ambt alweer ter beschikking stellen. Dit vanwege grote politieke verontwaardiging in Duitsland over de manier waarop hij werd verkozen: met één stem verschil dankzij de steun van AfD-leider Björn Höcke himself die van een Duitse rechter gewoon fascist genoemd mag worden. 

Met zijn opstappen wil Kemmerich de ‘smet’ wegnemen die sinds gistermiddag aan het premiersambt in Thüringen kleeft. FDP-chef Christian Lindner heeft meegedeeld dat hij morgen de zogenoemde vertrouwensvraag gaat stellen waarmee de ontbinding van het deelstaatparlement kan worden geforceerd en de weg vrijmaakt voor nieuwe verkiezingen. De CDU vroeg Lindner daarmee in te stemmen.

Dankzij de stem van de AfD-leider won Kemmerich gisteren in de derde verkiezingsronde van de zittende socialistische premier en gedoodverfde winnaar Bodo Ramelow (Die Linke). Naast de stem van de extreemrechtse Höcke, kreeg de liberaal de steun van zijn FDP-fractie en de regionale CDU. Dit tot ontsteltenis van de partijleiding in Berlijn. Op samenwerking met de AfD rust binnen de gevestigde partijen in Duitsland een taboe. 

Bondskanselier Merkel noemde de steun van de regionale fractie ‘onvergeeflijk’ en ‘een breuk met de basisovertuigingen’ van de partij. ,,Dit resultaat moet worden teruggedraaid”, reageerde de bondskanselier vanmorgen vanuit Zuid-Afrika waar ze op staatsbezoek is.   

CDU-partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer veroordeelt de samenwerking met de AfD scherp en eist nieuwe premiersverkiezingen. ,,De beslissing van de CDU om zich tegen ons advies in niet te onthouden van stemming in de derde ronde, was fout.’’ De CDU kan volgens haar geen deelstaatpremier ondersteunen die bij het nemen van beslissingen is aangewezen op AfD-stemmen. ,,Dat verbiedt ons besluitvormingsproces in de partij,” zei ‘AKK’. 

Hitler

Verliezer Ramelow vergeleek de deal met AfD-leider Höcke met de opkomst van het Nationaal Socialisme in Duitsland. Hij postte gisteravond doodleuk een citaat van Hitler van 2 februari 1930 op Twitter. ,,We hebben het grootste succes behaald in Thüringen. We zijn daar echt de beslissende partij vandaag. [...] De partijen in Thüringen die tot nu toe regeerden, kunnen geen meerderheid behalen zonder onze deelname.’’

Onder een foto van Hitler en de toenmalige Duitse rijkspresident Paul von Hindenburg plaatste verliezer Ramelow een foto van zijn liberale opvolger Thomas Kemmerich  (Freide Demokratische Partei) met AfD-leider Höcke die net als Hitler destijds zijn hoofd buigt. Dankzij de steun van Höcke in eigen persoon werd Kemmerich gisteren met één stem verschil tot premier verkozen in Thüringen. 

Verraders

Ramelow was niet de enige die de deal met de fascistische Höcke in verband bracht met het Nationaal Socialisme. In de deelstaathoofdstad Erfurt en andere steden waaronder Berlijn, Leipzig, Jena, München en Hamburg protesteerden gisteravond een paar duizend mensen. 

Dat deden ze met slogans als  ‘Wer hat uns verraten? Freie Demokraten’ (wie heeft ons verraden, de vrije democraten), ‘Gelb ist das neue braun’ (geel is het nieuwe bruin, een verwijzing naar de gele FDP-kleur) en ‘Schulter an Schulter gegen den Faschismus!’ (schouder aan schouder tegen fascisme). 

Niet terugtreden

Ook andere partijen drongen aan op nieuwe verkiezingen en het terugtreden van Thomas Kemmerich. De kersverse premier verklaarde vanmorgen nog dat hij wilde reageren. ,,Het werk begint nu. We moeten de splijting in de samenleving overwinnen. Nieuwe verkiezingen zouden die kloof alleen maar vergroten. Democraten kunnen dat niet willen’’, zei de liberaal in de Ochtendshow van de publieke zender ARD.   

Kemmerich beloofde dat er ‘geen samenwerking’ met de AfD zal zijn en hoopt op samenwerking met alle democratische partijen. ,,We zullen ons verzetten tegen de AfD-politiek en zullen Höcke niet toestaan ​​dat hij de democratie verder beschadigt. Ik wil bewijzen dat de AfD geen rol speelt in ons beleid.’’

Zijn weigering tot samenwerking met de AfD bemoeilijkte het vormen van een nieuwe deelstaatregering. De FDP wil ook niet samenwerken met de AfD, de CDU evenmin. De partijen Die Linke, de SPD en de Groenen verloren de meerderheid bij de deelstaatverkiezingen, eind oktober.   

"Niemand  kan later zeggen dat hij of zij van niks wist", was een van de teksten waarmee demonstranten in Berlijn de verkiezing van de deelstaatpremier in Thüringen  met steun van de AfD linkten aan de opkomst van het Nationaal Socialisme.
Volledig scherm
"Niemand kan later zeggen dat hij of zij van niks wist", was een van de teksten waarmee demonstranten in Berlijn de verkiezing van de deelstaatpremier in Thüringen met steun van de AfD linkten aan de opkomst van het Nationaal Socialisme. © REUTERS