Volledig scherm
Een Boeing 737 vliegtuig stijgt op. © REUTERS

Passagiersvliegtuig zakt plotseling kilometers naar beneden nadat co-piloot rookt

Een vliegtuig van de Chinese vliegmaatschappij Air China heeft een noodafdaling van ruim 6 kilometer moeten maken toen het zuurstofgehalte in de kist plotseling zakte. De gebeurtenis wordt gelinkt aan de copiloot die tijdens de vlucht een e-sigaret zou hebben gerookt, melden Chinese staatsmedia vandaag.

China News 中国新闻网 on Twitter

An Air China copilot is accused of smoking an electric cigarette in the cockpit and mistakenly turning off the cabin air conditioner, causing the emergency descent of a flight from Hong Kong to Dalian, China's civil aviation regulator said on July 13. https://t.co/fetEAMyaLQ

De Boeing 737 was dinsdag van Hongkong onderweg naar Dalian, in het noordoosten van China, toen het in korte tijd naar een hoogte van 3 kilometer zakte. ,,Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de copiloot een e-sigaret aan het roken was tijdens de vlucht", aldus staatsmedium China News, dat bij een persconferentie van Civil Aviation Administration of China (CAAC) aanwezig was. 

De rook van de e-sigaret van de co-piloot verspreidde zich door de passagierscabine. Om verdere verspreiding te voorkomen werd de airconditioning  uitgezet. Volgens China News zou de copiloot dat zelf hebben gedaan. Onderzoeker Qiao Yibin zegt dat de gezagvoerder niet op de hoogte was gesteld van de uitschakeling van de ventilatie. ,,Hierdoor daalde het zuurstofniveau in de cabine en begon het vliegtuig aan een 'emergency descent', oftewel een snelle afdaling. Tijdens de daling kwamen de zuurstofmaskers uit het plafond."

De CAAC laat weten dat het onderzoek naar het incident nog gaande is. Onder meer de vluchtgegevens en opnames uit de cockpit zullen verder worden onderzocht. Volgens persbureau Reuters was Air China niet bereikbaar voor commentaar. Wel liet de luchtvaartmaatschappij weten een zerotolerancebeleid te handhaven tegenover personeel dat misstappen begaat.