Volledig scherm
De krokodillen grepen de pastoor toen hij weer op de kant wilde klimmen. © Thinkstock

'Pastoor die net als Jezus over water wilde lopen opgegeten door krokodil'

Een pastoor uit Zimbabwe die wilde demonstreren hoe Jezus over water liep, heeft dat vorige week met de dood moeten bekopen. Toen hij de rivier wilde oversteken, werd hij door drie krokodillen gegrepen en verscheurd. Het onwaarschijnlijke verhaal ging de afgelopen dagen als een lopend vuurtje rond op social media en nieuwssites - waaronder die van ons - maar wordt wereldwijd nu betwijfeld. 

De krant Zimbabwe Today bracht het 'nieuws' op 24 maart dit jaar. Ene Jonathan Mthethwa, pastoor van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen, had de 'Crocodile River' uitgekozen voor zijn demonstratie. Volgens een ooggetuige ging de pastoor ongeveer 30 meter ver het water in en ging het mis toen hij weer terug op de kant wilde klimmen.

,,De pastoor leerde ons over het geloof’’, vertelt ooggetuige Deacon Nkosi. ,,Hij beloofde ons dat hij zijn geloof zou demonstreren. Hij had de hele week gevast en gebeden, maar toch begon hij te verdrinken en werd hij gegrepen door drie krokodillen vlak voor onze neus. In een paar minuten tijd was er niets meer van hem over.’’ Alleen zijn ondergoed en sandalen werden teruggevonden.

Het verhaal werd twee dagen geleden opgevist door de Nigeriaanse blog Abiyamo. Dat zou volgens factcheckers de Zimbabwaanse krant The Herald als bron hebben genoemd maar dat blijkt niet te kloppen want de blog noemt geen enkele bron. Of het verhaal daarmee niet klopt? De blog spreekt van een rivier bij White River, een dorpje in de buurt van Nelspruit in het noordoosten van Zuid-Afrika. Daar bevindt zich de Emanzimhlope-rivier. Emanzimhlope betekent wit water in het Swazi, de officiële taal van Swaziland. In die rivier, een zijrivier van de Limpopo-rivier, leven inderdaad krokodillen.

Maar Zuid-Afrikaanse media reppen met geen woord over het verhaal. In White River in de provincie Mpumalanga bevindt zich ook geen vestiging van de genoemde mormonenkerk. Wél in het gelijknamige dorpje in Canada en de Verenigde Staten. 

Wie googelt op de naam van de pastoor, vindt geen andere berichten over hem dat het krokodillenverhaal. Hetzelfde geldt voor de genoemde ooggetuige Deacon Nkosi, concludeerden ook de Amerikaanse journalist David G. McAfee en de Leidse wetenschapper Peter Burger. Hij onderzoekt broodjeaapverhalen en concludeert eveneens dat het verhaal over de verslonden pastoor niet waar is.