Volledig scherm
de © Cor de Cock

Paters Westvleteren en Nederlandse supermarkt begraven strijdbijl

De ‘bierrel’ tussen de paters van Westvleteren en de Nederlandse supermarktketen Jan Linders is voorbij. De supermarkt heeft plechtig beloofd nooit nog trappist van Westvleteren te verkopen, meldt VRT-zender Radio 2.

De paters van Westvleteren hebben na die belofte beslist het hierbij te laten en geen verdere juridische stappen te ondernemen. Begin deze maand reageerden de trappistenbrouwers nog bijzonder boos op een actie van Jan Linders. De Nederlandse supermarktketen verkocht tijdens een eenmalige actie 7.200 flesjes Westvleteren aan bijna 10 euro per flesje. In het café bij de abdij kost een flesje normaal gezien minder dan 4 euro. 

De supermarktketen beweerde toestemming te hebben gekregen van de paters van de Sint Sixtusabdij in Vleteren. Dit tot grote verbazing van de paters, die een dag later lieten weten dat ze nooit toestemming hadden gegeven.

Strikte verkoopvoorwaarden

'Woekerprijzen', zo klonk het bij de paters, en bovendien tegen alle algemeen geldende afspraken in. Westvleteren mag niet in de handel verkocht worden en wordt enkel in beperkte oplage aan particulieren verkocht aan de abdij van Westvleteren zelf. Elke koper mag na afspraak slechts twee bakken van het trappistenbier meenemen en mag pas na twee maanden een nieuwe bestelling plaatsen.

De paters waren dan ook totaal niet op de hoogte van de actie en kondigden via hun advocaat gerechtelijke stappen aan. Ze stuurden een brief naar de supermarktketen waarin ze eisten dat de verkoop meteen zou worden stopgezet.

Controle

Om een herhaling van het scenario te vermijden, zal het reservatiesysteem van de abdij in de toekomst herbekeken worden. De paters vermoeden namelijk dat Jan Linders via tussenpersonen 300 kratten heeft opgespaard om ze daarna in een keer in de verkoop te zetten.

  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.