Volledig scherm
© epa

Paus: laat parochies Europa vluchtelinggezinnen opvangen

De paus heeft zondag alle katholieke gemeenschappen in Europa opgeroepen een vluchtelingengezin. Om te beginnen mogen twee gezinnen in het Vaticaan komen wonen.

Quote

Het is niet genoeg om 'Houd moed, houd vol' te zeggen.

Franciscus
Volledig scherm
© afp

De leider van de rooms-katholieke kerk riep alle parochies, kloosters en andere religieuze gemeenschappen in Europa op elk een ontheemd gezin op te nemen. Franciscus werd na deze oproep beloond met applaus van het publiek op het Sint Pietersplein bij Rome.

Paus Franciscus citeerde zondag op het Sint-Pietersplein Moeder Teresa, de non die zich bekommerde om de armen in India: ,,In het aangezicht van het treurspel van tienduizenden vluchtelingen die de oorlogs- of hongerdood zijn ontvlucht en onderweg zijn naar de hoop op leven, roept het Evangelie ons op een naaste te zijn voor de kleinste en onaanzienlijkste, om hen tastbare hoop te geven. Het is niet genoeg om 'Houd moed, houd vol' te zeggen."

Hij vroeg de Europese bisschoppen zijn oproep over te nemen en door te geven. "Dat iedere parochie, iedere religieuze gemeenschap, ieder klooster, ieder heiligdom in Europa een gezin onderdak moge bieden, te beginnen met mijn bisdom Rome", zei de paus. Franciscus vroeg om een 'concreet gebaar' ter voorbereiding op het 'jubeljaar van de barmhartigheid', dat in december start.