Volledig scherm
Paus Benedictus XVI © ANP

Paus pleit voor diepgaande vernieuwing kerk

Paus Benedictus XVI heeft vandaag gepleit voor een 'diepgaande vernieuwing' van de Rooms-Katholieke Kerk. Alleen zo kan naar zijn mening het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken worden bestreden.

In de Gregoriana Universiteit in Rome is vandaag een kerkelijke conferentie over het misbruik geopend. In een boodschap aan de deelnemers schrijft de paus dat het de grootste prioriteit voor de christelijke gemeenschap moet zijn dat de slachtoffers weer geheel mens worden in plaats van louter misbruikslachtoffer. Op elk niveau van de kerk is volgens hem een grondige vernieuwing nodig.

Aan de bijeenkomst, die tot en met donderdag duurt, nemen bisschoppen uit 100 landen en oversten van 33 religieuze orden en congregaties deel. Nederland wordt vertegenwoordigd door hulpbisschop Ted Hoogenboom van het aartsbisdom Utrecht. Zij moeten in de kerk een cultuur bevorderen waarin minderjarigen zich veilig voelen en slachtoffers steun krijgen, schrijft de paus. Hij zegt elke poging te steunen om kinderen en 'kwetsbare volwassenen' in de kerk ruimte te bieden om zich als mens en geestelijk te ontplooien.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”