De paus in zijn Fiat 500 achter een gepantserde Amerikaanse auto
Volledig scherm
De paus in zijn Fiat 500 achter een gepantserde Amerikaanse auto © afp

Paus verrast Amerikanen met zijn kleine auto: een Fiat

Het eerste bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Staten is dinsdag begonnen met een ritje in een goedkope gezinsauto. Amerikaanse media reageerden verbaasd op de keuze van de kerkleider voor een Fiat, een groot contrast met de motorstoet vol SUV's van hun eigen leider.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© EPA

De paus landde vanuit Cuba op een militaire basis bij de Amerikaanse hoofdstad Washington waar hij werd opgewacht door president Barack Obama en diens gezin. Meestal laat de Amerikaanse president gasten naar het Witte Huis komen maar voor de paus stond het ontvangstcomité op de landingsbaan. Naast het presidentiële gezin waren dat schoolkinderen, een militaire erewacht en de eerste katholieke vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden.

Na de ontvangst reed de paus naar zijn logeerplek, de ambassade van het Vaticaan in Washington. Zodra zijn zwarte Fiat met geelwitte vlaggetjes tussen de limousines van de beveiliging reed, draaide hij de raampjes naar beneden om naar de mensenmassa's langs de weg te zwaaien. Amerikanen zien in goedkope kleine auto Franciscus' afkeer van consumentisme. CNN noemt de Fiat 500 een goede keuze voor een 'zuinige paus'.

Geen pausmobiel
De rooms-katholieke kerkleider staat bekend als 'pope of the poor', de paus die het opneemt voor de armen. Aan boord van het vliegtuig naar Washington verdedigde Franciscus zijn standpunten aan journalisten. Hij is geen communist en niet zo links als hij lijkt, ondanks zijn ideologie. 'Ik weet zeker dat ik het nooit iets heb gezegd dat buiten de sociale doctrine van de kerk gaat', aldus de paus.

Woensdag laat de paus zich rondrijden in een ceremoniële tocht bij het Witte Huis. Franciscus weigert in de pausmobiel met kogelvrij glas te klimmen en wil zich laten rondrijden in een open Jeep. Dat maakt het voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten lastiger hem te beveiligen. De Verenigde Staten hebben van het pausbezoek één van de best beveiligde evenementen ooit gemaakt, met afgesloten wegen in de hoofdstad en helikopters in de lucht.

Later in de week bezoekt Franciscus ook nog immigranten, gevangenen en daklozen en reist hij door naar Philidelphia en New York. Hij zal ook een toespraak houden voor het Amerikaanse Congres.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.