Volledig scherm
De Tibetaanse spiritueel leider. © afp

Paus weigert privé-ontmoeting met dalai lama

Paus Franciscus heeft geweigerd de dalai lama in een privéontmoeting te ontvangen, omdat hij vreest dat zo'n gesprek de toch al moeilijke relatie met China verslechtert. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan gezegd. De geestelijk leider van Tibet heeft volgens hem begrip voor het besluit van de paus.

De dalai lama is in Rome voor een bijeenkomst van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij liet in Italiaanse media weten dat hij het Vaticaan om een ontmoeting met de paus had gevraagd en dat hij te horen had gekregen dat dat problemen zou opleveren.

China brak na de machtsovername door de communisten met het Vaticaan.

De dalai lama strijdt voor meer rechten voor Tibet, dat in 1950 door China werd geannexeerd. In 1959 brak een opstand uit tegen de Chinese bezetting. De dalai lama vluchtte daarna naar India, waar hij nog steeds in ballingschap woont.

Laatste ontmoeting
De laatste ontmoeting tussen een paus en de geestelijk leider van het door China bezette Tibet was in 2006. De dalai lama ontmoette toen Franciscus' voorganger, Benedictus XVI.

De bijeenkomst van Nobelprijswinaars zou aanvankelijk in oktober in Zuid-Afrika worden gehouden. Die ging niet door, omdat Zuid-Afrika wegerde aan de dalai lama een visum te verstrekken.