Volledig scherm
Frans Timmermans © afp

Pechtold: roep Russische ambassadeur op matje

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moet de Russische ambassadeur in Den Haag op het matje roepen om te vragen wat de Russen in Oekraïne aan het doen zijn. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vandaag in het televisieprogramma Jinek.

Ook pleit Pechtold ervoor om waarnemers van de Verenigde Naties naar Oekraïne te sturen, zodat die kunnen zien wat er gebeurt. Westerse ambassadeurs terugroepen uit Rusland, hoeft wat Pechtold betreft niet. Hij vindt het wel belangrijk om de Russische ambassadeur in Den Haag te ontbieden. Pechtold verwacht dat Timmermans dat ook gaat doen.

Pechtold ergert zich aan de volgens hem trage reactie van de Europese Unie op de ontwikkelingen in Oekraïne. Hij vindt het 'ongelooflijk' dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken dit hele weekend niet in staat zijn geweest om bijeen te komen en elkaar pas maandag treffen. Dat Europa in deze gespannen situatie 48 uur 'niet thuisgeeft', laat volgens Pechtold zien 'dat we nog niet voldoende samenwerken' en ook dat Europese landen nog te veel afhankelijk zijn van gas en olie uit Rusland.