Volledig scherm
Merijn Tinga in 2014 met zijn uit plastic afval uit de Noordzee gemaakte kiteboard. Foto: Eelkje Colmjon. © plasticsoupsurfer.nl

Peddelsurfer zakt de Rijn af om plastic op te ruimen

‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga (44) is druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw groot project. In juni wil hij 1.300 kilometer gaan peddelsurfen (suppen), de Rijn af van Zwitserland naar Nederland. Tijdens zijn reis wil hij met bekende Nederlanders en specialisten plastic uit de rivier halen.

Quote

Ik wil 6 tot 8 uur per dag gaan suppen

Merijn Tinga

,,De reist begint bij de bron in Zwitserland. Uiteindelijk wil ik via de Oude Rijn weer terug bij mijn huis in Leiden komen’’, vertelt Tinga. Hij eet, drinkt en slaapt de gehele reis op zijn surfboard. Het is niet de eerste keer dat hij zo’n ambitieus plan bedenkt. In 2014 maakte hij op zijn kiteboard een tocht van ongeveer 500 kilometer langs de Nederlandse kust om aandacht te vragen voor het probleem van plastic afval in de zee.

Voor deze nieuwe uitdaging gaat Tinga niet kitesurfen, maar peddelen op een surfboard. Hij is op dit moment bezig met het bouwen van een plank uit plastic afval bij de Technische Universiteit Delft. Binnenkort gaat hij ook trainen voor zijn avontuur. ,,Dat is wel nodig ook, want ik wil 6 tot 8 uur per dag gaan suppen.’’ Hij gaat niet alleen oefenen met het peddelen, maar duikt ook de sportschool in en gaat hardlopen.

Volgens de kunstenaar ligt het afval langs de Rijn voor het oprapen. ,,Met de huidige waterstanden komt het plastic vooral aan de oevers van de rivier te liggen. Ik met verschillende organisaties samenwerken om zoveel mogelijk van het plastic weg te halen.'' De Leidenaar gaat iets bijzonders doen met het opgehaalde plastic, maar wat blijft voorlopig nog geheim.

Petitie

Tinga zet zich vaker in voor een beter milieu. In februari bood hij in de Tweede Kamer een petitie aan om het aantal petflesjes in zwerfafval de komende drie jaar met 90 procent terug te dringen. De petitie werd getekend door ruim 50.000 mensen en kreeg steun van een ruime Kamermeerderheid. Tinga wil dat er statiegeld wordt ingevoerd voor de kleine flesjes, die volgens hem in groten getale als zwerfafval in de natuur te vinden zijn. Met zijn actie hoopt hij daar opnieuw aandacht voor te vragen.

Volledig scherm
Merijn Tinga zet zijn strijd tegen plastic zwerfafval voort. © Remco Zwinkels