Volledig scherm
Syrische vluchtelingen bij de Turkse grens © afp

Peiling: 1 op 8 wil wel vluchteling in huis

Ongeveer een op de acht Nederlanders (13 procent) is bereid om vluchtelingen in huis op te nemen, waarvan een derde dat wil 'zolang als het nodig is'. Omgerekend geven 300.000 huishoudens aan dat ze (gemiddeld bijna twee) vluchtelingen willen opvangen.

Volledig scherm
Een groep Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens © anp

Kiezers van SP en D66 zijn daar vaker toe bereid dan VVD- en PVV-aanhang. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Bijna 40 procent vindt dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen dan tot nu toe is toegezegd. Onder de VVD-kiezers is dat 21 procent en onder de PvdA'ers 55 procent.

CDA-leider Sybrand Buma opperde onlangs dat Nederland in Syrië grondtroepen zou kunnen inzetten om daar vluchtelingen te beschermen. Dat lijkt, volgens de peiling, ruim 60 procent van de Nederlanders een goed plan.

Facebookactie
Dat de bereidwilligheid voor het opvangen van vluchtelingen groot is, laten ook de reacties op de facebookactie 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling' zien. Initiatiefnemer en Apeldoorner Jurrien ten Brinke heeft meer dan 20.000 aanmeldingen binnen nadat hij de actie startte om vierhonderd gastgezinnen uit zijn gemeente te vinden voor vluchtelingen. De actie kreeg belangstelling uit het hele land. Die vierhonderd opvanggezinnen zijn gevonden, laat Ten Brinke weten.

De mensen die zich als gastgezin hebben aangemeld kunnen kiezen uit: opvang in mijn huis, hulp overdag, helpen bij praktische zaken buiten huis of een andere manier van hulp verlenen aan vluchtelingen. Ten Brinke stelt de opvang in nauw overleg met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) af te stemmen. Bij die instantie, die over asielzoekerscentra gaat, stond deze week de telefoon roodgloeiend en konden de medewerkers het aantal gesprekken nauwelijks aan.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement