Volledig scherm
© ANP, inzet Twitter MuhajiriShaam

Peiling: helft Nederlanders bang voor aanslag IS

Uit een peiling onder AD.nl-lezers blijkt dat meer dan de helft een terroristische aanslag door de Islamititische Staat (IS) vreest. Bijna een derde is zelfs doodsbang voor de terreurbeweging. Aan de poll hebben meer dan achtduizend mensen deelgenomen. 'Ik voel me hier zeker niet veilig', zegt een vrouw op Rotterdam Centraal.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Muhajiri Sháám © YouTube
Quote

We leven in een onverdraag­za­me maatschap­pij en mocht het mij treffen dan geloof ik in het lot

Anonieme reiziger Rotterdam Centraal

Nu Nederland de oorlog heeft verklaard aan de IS door het sturen van militairen en F-16's, groeit de angst voor terreuraanslagen. 'Onze nationale veiligheid wordt direct geraakt,' zei Rutte gisteravond.

Station
53 procent is bang voor een terroristische aanslag van de moslimextremisten. Volgens ex-MIVD'er Paul Mulder is dat reëel. Hij zegt in een exclusief vraaggesprek met De Telegraaf serieus aanslagen te verwachten op zogeheten 'soft targets' in Nederland, zoals trein- en metrostations, vergelijkbaar met de bloedige aanslagen in Madrid en Londen.

Op het centraal station van Rotterdam reageren de reizigers vooral nuchter. Veel van hen zeggen nog niet te hebben stilgestaan bij de mogelijke dreiging. 'Ik heb vertrouwen in de Nederlandse overheid', zegt een student. 'Ik voel me hier helemaal veilig.' Een andere student is 'totaal niet bang'. 'Maar ik woon ook niet in een grote stad, dus dat zal wel meespelen', voegt hij daaraan toe. Op het moment van schrijven zegt 48 procent van de Nederlanders niet bang te zijn voor de terreurgroep, waarvan 20 procent denkt dit op langere termijn wel te kunnen worden.

Niet veilig
Een treinreiziger is zich zeer bewust van een eventuele aanslag. 'Ik voel me hier zeker niet veilig'. Een aanslag is onvermijdelijk, denkt de vrouw. 'We leven in een onverdraagzame maatschappij en mocht het mij treffen dan geloof ik in het lot'. Met haar is ruim 50 procent bang voor een aanslag, waarvan 28 procent zegt doodsbang te zijn.

De angst in Nederland groeit nadat er eerder deze week een video opdook van de Nederlandse jihadist Muhajiri Sháám. 'Sta op en zie hier hoe jullie broeders zijn aangevallen door Amerika en haar bondgenoten. Sta op en doe wat. Desnoods sta je op en verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid. Want zij is ook een overheid die steun biedt aan Amerika.'

Bedreigingen Twitter
De jihadisten in Syrië en Irak zaaien daarnaast angst via hun twitterberichten. Gisteren liet Muhajiri Sháám weer van zich horen: 'Wij houden van oranje, om z'n daden en z'n doen. Nu dus ook f16's; Nederlands volk jullie overheid heeft zojuist een doelwit van jullie gemaakt'.

'Als ik nu in Nederland was dan wist ik wat ik moest doen', schrijft ene Abou Hatim La Haye. 'Bloed aan mijn handen'. Ook reageert hij op de onthoofde gijzelaar Gourdel in Algerij door de groepering Jund al-Khilaf. 'Wat krijg ik een warme gevoel van binnen na het zien van een Fransman die onthoofd wordt. Hoop dat NL hier een les uit leert', tweet hij.

Sinds maart 2013 is de kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland 'substantieel'. Het dreigingsniveau is de op een na hoogste van de vier niveau's, minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Inlichtingenbronnen waarschuwen dat Nederland voor jihadi's op gelijke hoogte komt met landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland en België.

Volledig scherm
© ANP
  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.