Volledig scherm
De openbare toiletten in het Tempel van de Hemel-park in Bejing hebben gezichtsherkenning om papierdieven te slim af te zijn. © BBC

Peking is wc-papierdieven zat

In de strijd tegen dieven van wc-papier hebben ambtenaren van Peking nu gezichtsherkenning ingezet. Bezoekers van de openbare toiletten in het Tempel van de Hemel-park moeten hun gezicht laten aflezen voordat ze hun billen kunnen afvegen.

Hilarisch? Zo denken de inwoners van Peking, de hoofdstad van China, er zelf niet over. Die balen vooral van het gedrag van mensen die de openbare toiletten sinds de opening in 2007 dagelijks beroven van alle wc-rollen. Op camera was te zien dat sommigen met tassen vol toiletpapier uit de openbare wc's stapten.

De parkbeheerders hebben nu in zes toiletten een speciale machine gehangen die eerst een gezicht moet herkennen voordat het papier afgeeft. Per persoon wordt er 60 tot 70 centimeter papier uitgedeeld. Wie dat te weinig vindt moet 9 minuten wachten. Dan geeft de automaat nog een keer eenzelfde lengte aan wc-papier. In de omgeving van de wc's staan ook surveillanten die, mocht er sprake zijn van diarree, desgewenst meer papier kunnen geven.

De stevigheid van het papier is toegenomen in de wc's: van een dun velletje naar tweelaags. 

Kleinste kamertje

Het is niet de eerste keer dat er in China ophef is over toiletgebruik. Zo hangen er in het park ook posters over hoe je een wc het beste kan gebruiken en wordt  parkbezoekers op het hart gedrukt om weinig papier te gebruiken op het kleinste kamertje van de omgeving.

Dat heeft volgens de parkbeheerder succes gehad want het dagelijkse verbruik is inmiddels met 20 procent gedaald.