Volledig scherm
PREMIUM
Lara Schwerdt uit Australië en Martin Loeje uit Denemarken werden verliefd op de pelgrimstocht en zijn drie jaar later op herhaling. Hier bij de heiilige maagd van Biakorri in de Pyreneeën. © Edwin Winkels

Pelgrimstocht El Camino brengt wandelaars in een andere wereld

De populaire pelgrimstocht naar Santiago de Compostella heeft niet per se een religieus karakter. De wandelaars zijn vooral op zoek naar hun ‘eigen ik’. Een kijkje op de route van El Camino.

Het is even na acht uur ’s morgens wanneer de zon boven de ochtendmist en de omringende bergen is uitgestegen. De heilige maagd van Biakorri wordt in al haar breekbare schoonheid verlicht. Ze staat op 1105 meter hoogte en kijkt, dichtbij de onzichtbare grens tussen Frankrijk en Spanje, uit over de Pyreneeëncols die haar omringen. Alles is intens groen, in alle mogelijke schakeringen. Een jonge vrouw en man helpen elkaar de rotsen op, staan enkele minuten volledig stil, kijken naar elkaar, omhelzen elkaar en besluiten het ‘alleen-op-de-wereldmoment’ met een tedere kus.

,,We leerden elkaar drie jaar geleden kennen op de Camino, in een pelgrimsherberg in Spanje, en werden verliefd. Sindsdien reizen we op en neer om elkaar te zien, en dit jaar wilden we de Camino nog een keer doen, als herinnering, een terugkeer naar waar het begon’’, vertelt Lara Schwerdt (33) wanneer de twee van de rotsen zijn gekomen en hun route willen vervolgen. Dat ‘op-en-neerreizen’ heeft wel wat voeten in de aarde; zíj woont in Sydney, Australië, Martin Loeje (42) in Denemarken. Nu zijn ze weer wekenlang samen, en doen ze wat ze het liefst doen. Wandelen. Voor hen en talloze anderen is er geen magischer reis te voet dan die naar Santiago de Compostella, El Camino.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.
  2. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.