‘Pentagon blokkeert overleg tussen inlichtingendiensten en Biden’
De regering van de zittende Amerikaanse president Donald Trump heeft geweigerd leden van het overgangsteam van zijn aankomende opvolger Joe Biden toe te staan met militaire inlichtingendiensten te overleggen. Daarmee wordt volgens huidige en voormalige ambtenaren in de VS de soepele overdracht van de macht ondermijnd, meldt The Washington Post.
Delen per e-mail
Bidens team heeft hierdoor tot nu toe geen contact kunnen hebben met de leiders van de inlichtingendienst NSA (National Security Agency), de Defense Intelligence Agency (DIA), de inlichtingendienst van de Amerikaanse krijgsmachten en andere door het leger geleide spionagediensten met geheime budgetten en wereldwijde spionageplatforms.
Het ministerie van Defensie heeft deze week verzoeken van het team van Biden afgewezen, zeiden ambtenaren, ondanks een besluit van de General Services Administration op 23 november dat de weg vrijmaakte voor federale agentschappen om vertegenwoordigers van de aankomende regering te ontmoeten.
De afwijzingen kwamen zelfs toen adviseurs van Biden deze week ontmoetingen hadden met functionarissen van de coördinator van de inlichtingendiensten en de CIA, agentschappen die deel uitmaken van de Amerikaanse inlichtingendiensten maar onafhankelijk zijn van het Pentagon.
Biden wil Avril Haines voordragen als de nieuwe coördinator van verschillende inlichtingendiensten; zij zou de eerste vrouw worden die de functie bekleedt.
Een woordvoerster van het ministerie van Defensie zei vrijdag dat het team van Biden ,,geen enkele toegang is geweigerd’’ en stelde dat de gevraagde bijeenkomsten volgende week zullen plaatsvinden. Functionarissen in het kamp-Biden interpreteerden die boodschap als een verandering in de positie van het Pentagon.
Tegen die tijd zullen de adviseurs van Biden meer dan een maand hebben gewacht sinds de verkiezingen om contact te hebben met inlichtingendiensten met budgetten van miljarden dollars, satellietnetwerken en enorme toezichthoudende autoriteiten.
De vertragingen hebben bijgedragen aan de ongekende spanningen rond de overgang, aangewakkerd door een president die weigert toe te geven dat hij de verkiezingen heeft verloren en gedurende zijn ambtstermijn de spionagediensten meermaals heeft beschuldigd van ontrouw jegens hem.
Een woordvoerder van het transitieteam van Biden weigerde commentaar te geven, evenals functionarissen van de NSA en DIA.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO Onderzoek VS naar vermeende omkoping in ruil voor presidentiële gratie
Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar een mogelijk misdrijf waarbij geld naar het Witte Huis is gesluisd in ruil voor een presidentieel gratiebesluit, staat in gerechtelijke stukken die zijn ontsloten bij een federale rechtbank. Die bracht dinsdag een bevel met veel zwartgelakte passages naar buiten, waarin een onderzoek werd gelast naar ‘omkoping in ruil voor gratie’. -
Republikeinen Senaat willen uitstel proces impeachment Trump
De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat willen het impeachmentproces tegen oud-president Donald Trump uitstellen tot midden februari. Dat heeft Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, donderdag gezegd. Dat uitstel geeft de verschillende partijen genoeg tijd om de zaak voor te bereiden, aldus McConnell. Hij gaf ook aan dat hij die manier van werken heeft voorgesteld aan Chuck Schumer, die de Democratische fractie in de Senaat leidt. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PREMIUM
Biden roept op tot eenheid: 'Laten we een frisse start maken, allemaal samen’
Joseph R. Biden junior (78) is officiëel de 46e president van de Verenigde Staten. Hij werd zojuist ingezworen in het Capitool in Washington.
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Dit zijn de belangrijke tijdstippen op de inauguratiedag van Joe Biden
De beëdiging van Joe Biden als de 46ste president van de Verenigde Staten vindt plaats aan de westkant van het Capitool. De ambtstermijn van de gekozen Amerikaanse president begint morgen om 18.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokale tijd), zoals voorgeschreven in het twintigste amendement van de grondwet. -
Trump wil verkiezingsuitslag Georgia ongeldig laten verklaren
Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een rechtszaak aangespannen om de resultaten van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia ongeldig te laten verklaren. Het is een zoveelste poging om via juridische weg de verkiezingsnederlaag tegen aankomend president Joe Biden ongedaan te maken.