Pentagon geeft video vrij: ‘Iraans marineschip verwijdert mijn van olietanker’

VideoDe polemiek tussen Iran en de Verenigde Staten loopt verder op. Iran heeft de ‘ongefundeerde’ beschuldigingen dat het land achter de aanslagen op de olietankers in de Golf van Oman zit verworpen, zo liet het weten aan de Verenigde Naties. De VS heeft juist weer een video gedeeld waarop te zien zou zijn hoe opvarenden van een Iraans marineschip een niet ontplofte mijn van de wand van een Japanse olietanker weghalen. 

,,Iran wijst de ongefundeerde Amerikaanse claim met betrekking tot de olietankerincidenten van 13 juni categorisch af en veroordeelt deze in de sterkst mogelijke bewoordingen’’, aldus de Iraanse missie in New York.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zei eerder gisteren dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren. Hij kreeg bijval vanuit Saoedi-Arabië, dat ook Iran verdenkt. Een anonieme bron binnen het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eveneens achter de conclusie van Pompeo te staan.

De Europese Unie roept op tot ‘maximale terughoudendheid’ en het vermijden van ‘provocaties’ in de kwestie. De EU verzamelt informatie om de situatie op waarde te kunnen schatten, aldus een woordvoerster van de diplomatieke dienst van de EU. ,,We hebben herhaaldelijk gezegd dat de regio geen behoefte heeft aan verdere escalatie, spanningen en destabilisering.”

Volledig scherm
Een videostill van de door het Pentagon vrijgegeven video. © AD

Lees door onder de foto. 

Video

Volledig scherm
Het Amerikaanse leger gaf ook foto's vrij van de Kokuka Courageous. De schade op de wand zou door zeemijnen zijn veroorzaakt. © AP

Om de beschuldigingen aan het adres van Iran kracht bij te zetten, gaf het Pentagon vannacht (korrelige zwart-wit) beelden vrij waarop te zien zou zijn hoe een klein, Iraans marineschip een niet ontplofte zeemijn van de wand van een Japanse olietanker plukt. De beelden werden gemaakt door een overvliegend Amerikaans militair vliegtuig.

,,De boot werd gezien terwijl de niet ontplofte mijn van de Kokuka Courageous werd gehaald’’, licht kapitein Bill Urban namens het Amerikaanse leger toe. De Kokuka Courageous, een Japanse tanker, was een van de twee schepen die gisteren zouden zijn aangevallen. Op de Noorse tanker Front Altair brak gisteren brand uit na een vermoedelijke aanval. De bemanning van een schip van de Nederlandse rederij Acta Marine schoot toen te hulp en redde 21 opvarenden. De Amerikanen deelden ook foto's van de Japanse olietanker. Daarop is de beschadigde wand van het schip te zien.

Yutaka Katada, de directeur van de rederij waarvoor de Kokuka Courageous vaart, zei vanochtend dat de bemanning van de tanker zag hoe ,,een vliegend projectiel’’ de wand van hun schip raakte. Er volgde een explosie en er ontstond een gat in de romp. Hij dacht dat het niet om een mijn ging of een torpede, want ,,de schade bevond zich boven het wateroppervlak. Het zou onder water zijn geweest als een torpedo was gebruikt.” Het was de tweede aanval op het schip in een paar uur tijd. Een andere woordvoerder van het bedrijf zei dat het onmogelijk was te zeggen of het schip door Iran was aangevallen en of een Iraans schip een mijn van het schip heeft weggehaald.

Boskalis gaat tankers bergen
De Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis heeft opdracht gekregen voor het bergen van de twee beschadigde olietankers en hun lading in de Golf van Oman, die vermoedelijk zijn aangevallen. Dat maakte Boskalis vandaag bekend, zonder financiële details over de opdracht naar buiten te brengen.

De opdracht komt van de verzekeraars van beide schepen. De bergingswerkzaamheden worden uitgevoerd door dochterbedrijf Smit Salvage, in samenwerking met de relevante lokale autoriteiten. 

Het gaat om de tankers Front Altair met een lading nafta en de Kokuka Couragous met een lading methanol. De bemanningen van beide schepen werden geëvacueerd na de incidenten. Volgens Boskalis verkeert de Front Altair nog in een zorgelijke toestand. De brand werd donderdagmiddag geblust. De bergingsoperatie wordt ter plekke uitgevoerd door een ingevlogen bergingsteam met specialistisch materieel. De Kokuka Couragous verkeert in een stabiele toestand. 

‘Vijandige aanval’

Een woordvoerder van de rederij die eigenaar is van de Noorse tanker Front Altair zei dat het schip gisteren in internationale wateren voer toen het werd beschadigd door een explosie. De rederij behandelt het incident als een ‘vijandige aanval’.