Volledig scherm
President Donald Trump inspecteert een prototype van een grensmuur, die hij wil gaan bouwen op de grens met Mexico. © AFP

Pentagon reserveert miljard dollar voor grensmuur van Trump

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft maandagavond aan het Amerikaanse Congres laten weten dat het 1 miljard dollar (880 miljoen euro) vrijmaakt voor de start van de bouw van een muur langs de grens met Mexico. De Democraten uitten onmiddellijk hun bezwaar tegen de overdracht van geld voor het hekwerk, een campagnebelofte van Donald Trump.

De Amerikaanse president riep half februari de noodtoestand uit zodat hij toegang zou krijgen tot fondsen voor de bouw van een muur op de grens. Hij rechtvaardigde de noodtoestand door te stellen dat er een crisis van drugs en mensensmokkel is aan de grens. Volgens critici is helemaal geen sprake van een noodsituatie en misbruikt de president zijn bevoegdheden.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde voor het intrekken van de noodtoestand, maar Trump maakte vervolgens gebruik van zijn vetorecht om toch zijn belofte aan de Amerikaanse kiezers waar te kunnen maken. Het geld wordt gereserveerd voor de aanleg van ruim 90 kilometer aan hekken, wegen en verlichting aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico.

Trump liet weten in totaal 8 miljard dollar te willen uittrekken voor de muur. De volmachten van de noodtoestand wilde hij gebruiken om 3,6 miljard dollar uit het budget van het Pentagon aan te wenden, met zijn gewone macht wilde hij vervolgens elders nog 3,1 miljard halen.

De minister van Defensie Patrick Shanahan heeft het geniekorps van het Amerikaanse leger toestemming gegeven te beginnen met het project voor de aanleg van het zes meter hoge grenshek in de gebieden bij Yuma en El Paso.