Volledig scherm
Enkele van de te veilen supercars © Bonham

Peperdure ‘supercars’ van zoon Afrikaanse dictator onder de hamer

In Zwitserland worden maar liefst 25 zogenaamde ‘supercars’ geveild, waarvan de waarde op ruim 12 miljoen euro wordt geschat.

Het gaat om bijzondere bolides van merken zoals Aston Martin, Ferrari en Lamborghini, maar ook luxe cabrio's en limousines van bijvoorbeeld Mercedes-Maybach en Bentley. De meeste van de wagens hebben nog geen duizend kilometer op de teller staan. 

Lamborghini Veneno

De Veneno is de duurste wagen uit de collectie. Deze speciale editie werd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de fabrikant in de kleuren van de Italiaanse vlag uitgebracht: rood, wit en groen. Dit witte exemplaar heeft nog geen 325 kilometer op de teller staan, maar moet tussen de vierenhalf en vijf miljoen euro opleveren. 

De tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Koenigsegg One:1 © Bonhams

Van dit zeldzame model, dat in 2014 werd gelanceerd, rijden maar zes exemplaren rond. Het veilinghuis hoopt dat deze Zweedse bolide tussen de anderhalf tot twee miljoen euro zal opleveren.

Omstreden playboy

De auto's behoorden oorspronkelijk tot de privécollectie van Teodoro Nguema Obiang Mangue, de omstreden vicepresident van Equatoriaal-Guinea. De zoon van dictator Teodoro Obiang Nguema Mbasogo - die het land sinds 1979 regeert - leidt al jarenlang het leven van een playboy. 

Die levensstijl lijkt moeilijk te verenigen met het bescheiden salaris dat regeringsleden in het Afrikaanse land ontvangen. Equatoriaal-Guinea één van de grootste olieproducenten van het Afrikaanse continent en het lijkt erop dat een deel van die opbrengsten in de zakken van de familie Obiang verdwijnt. Volgens Transparency International is Equatoriaal-Guinea zelfs een van de meest corrupte landen ter wereld.

Beslaglegging

In 2016 legde de Zwitserse justitie beslag op de 25 wagens van ’Teodorín’, omdat ze met gemeenschapsgeld zouden zijn gekocht. In 2017 werd de vicepresident eveneens door de Franse justitie veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk, omdat hij 155 miljoen euro verduisterd zou hebben om luxe villa's en auto's te kopen. Ook in de VS moest hij afstand doen van een strandhuis in Malibu, een privéjet en een racewagen met een gezamenlijke waarde van ruim 62 miljoen euro.

De Zwitserse autoriteiten hebben beloofd dat de opbrengsten van de veiling geschonken zullen worden aan goede doelen in Equatoriaal-Guinea.

Wie de 25 wagens van dichtbij wil bekijken moet nog wel even geduld hebben. Op 27 en 28 september kunnen geïnteresseerden langskomen op de luxe Bonmont Golf & Country Club, gelegen bij het meer van Genève. De veiling zelf vindt een dag later plaats in een eeuwenoude abdij op het terrein. 

Wie dat te ver weg vindt, kan ook de online catalogus lezen.

Volledig scherm
Teodoro Nguema Obiang Mangue. © AP