Peppersprayende agenten VS op non-actief

De universiteit van het Amerikaanse Davis heeft twee politieagenten die demonstrerende studenten pepperspray in het gezicht hebben gespoten gisteren met verlof gestuurd. Het incident van afgelopen vrijdag heeft een storm van verontwaardiging doen opsteken.

Het politiekorps brak de menselijke ketting van zittende demonstranten op door hen met pepperspray te besproeien.
Volledig scherm
Het politiekorps brak de menselijke ketting van zittende demonstranten op door hen met pepperspray te besproeien. © ap
Occupyer David Buscho wordt geholpen om de pepperspray uit zijn ogen te krijgen.
Volledig scherm
Occupyer David Buscho wordt geholpen om de pepperspray uit zijn ogen te krijgen. © ap

Het politiekorps van de campus in de Californische plaats brak een menselijke ketting van zittende demonstranten vrijdag op door hen met pepperspray te besproeien en vervolgens weg te slepen. Twee studenten moesten als gevolg van het politieoptreden in het ziekenhuis worden opgenomen, negen anderen werden ter plekke behandeld.

Linda Katehi, de voorzitter van de universiteit, heeft een commissie van studenten, docenten en bestuurders ingesteld die het incident gaat onderzoeken. Katehi zegt te worden bestookt met woedende reacties. Veel studenten eisen dat ze aftreedt.

Tien gearresteerde deelnemers aan de demonstratie van vrijdag zitten nog vast. De demonstranten wilden met de actie hun steun betuigen voor de Occupy-beweging in het algemeen, en de betogers die door de politie op de zustercampus in Berkeley met de wapenstok werden verdreven in het bijzonder.

De bestuursvoorzitter van de Universiteit van Californië, waarvan de campus in Davis deel uitmaakt, verklaarde dat de beelden van het politieoptreden hem hebben 'verbijsterd'. Mark Yudof zei alle campusbestuurders bijeen te roepen om te waarborgen dat de politie geen buitensporig geweld gebruikt tegen vreedzame betogers. 

Volledig scherm
© ap
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.