Volledig scherm
Topman Tim Cook van Apple inspecteert een van de glazen panelen die gebruikt werden in het hoofdkantoor. © EPA

Personeel Apple knalt continu tegen de glazen design wanden op

VIDEOWijlen Steve Jobs wilde het zo. Een futuristisch Apple hoofdkantoor met zoveel mogelijk glas. Hij vergat één ding. Wie continu voorovergebogen met zijn iPhone loopt ziet die glazen deuren en wanden niet. Apple komt pleisters tekort. 

Het Apple Park, door Jobs vergeleken met een geland ruimteschip, opende vorig jaar al, maar pas de afgelopen maanden is het gros van de 14.000 medewerkers er gehuisvest. Het enorme hoofdkantoor in de vorm van een cirkel wordt gelauwerd als architectonisch hoogstandje, zo mooi als een iPhone. 

Maar al op de eerste dag knalden zeven Apple-medewerkers tegen de glazen deuren en wanden op. Twee keer werd zelfs een ambulance opgeroepen, al bleek dat achteraf niet nodig. Amerikaanse media melden dat het personeel uit lijfsbehoud gele Post-It briefjes op de glazen wanden plakt. Dat is tegen het zere been van de Apple top. De plakbriefjes worden resoluut verwijderd omdat ze het design van het gebouw geweld aandoen.

Pijnlijk

Apple, zelfbenoemd design-koning met oog voor de kleinste details, zit in de maag met de ongelukjes. Ze doen letterlijk én figuurlijk pijn. De techgigant wordt bespot vanwege de ironie dat het eigen personeel tegen het glas loopt omdat ze met hun snufferd alleen aandacht hebben voor hun iPhones. En daarnaast breekt het meest waardevolle bedrijf ter wereld mogelijk ook de wet in Californië omdat het personeel behoed moet worden voor dergelijke ongelukjes.

Apple heeft iets met glas. De duurste iPhones zijn ervan gemaakt, de beroemde Applestores hebben zelfs glazen trappen en in Apple Park zijn de wanden 15 meter hoog en geheel van glas. Aan de wanden hangen vergaderkamers die ook nagenoeg geheel van glas zijn. Het is prachtig, tot je er tegenaan knalt. 

Hoeveel mensen er inmiddels een bloedneus of erger opgelopen hebben in het pand is niet bekend. Apple verbiedt personeel om ook maar iets te vertellen aan de buitenwereld wat met het werk te maken heeft. En het bedrijf zelf weigert ieder commentaar.

Provinciehuis

 De klucht bij Apple doet denken aan het Utrechtse provinciehuis dat in 2012 in gebruik werd genomen. Ook daar héél veel glas. De architect wilde daarmee de 'transparantie'van de overheid benadrukken. In de eerste maanden werden drie ambtenaren gewond naar het ziekenhuis vervoerd, de bedrijfshulpverleners plakten dagelijks pleisters op bebloed personeel en er waren opvallend veel ambtenaren met een fikse buil op het voorhoofd. De architect kon de pot op met zijn ontwerp, oordeelde het provinciebestuur. Er werd folie over het glas geplakt om de ambtenaren te beschermen.

  1. Moeder Natalee Holloway naar Aruba voor tv-programma: ‘Hier verloor mijn dochter haar leven’

    Moeder Natalee Holloway naar Aruba voor tv-programma: ‘Hier verloor mijn dochter haar leven’

    Ruim veertien jaar na de verdwijning van haar dochter Natalee reist Beth Holloway naar Aruba. Ze doet dat met het reportageprogramma 20/20, van de Amerikaanse zender ABC. De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 spoorloos tijdens een vakantie op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien in gezelschap van de Nederlander Joran van der Sloot. ,,Hier verloor mijn dochter haar leven.”