Volledig scherm
Een ambulance waarin de opgepakte David Sweat ligt arriveert bij het Albany Medical Center © ap

Personeel geschorst na gevangenisuitbraak

Twaalf medewerkers van de zwaarbewaakte gevangenis in de staat New York, waaruit begin deze maand twee gevaarlijke moordenaars ontsnapten, zijn geschorst. Het zijn negen beveiligers en drie bestuursleden, onder wie de toezichthouder, van de inrichting. Dat meldt CNN.

Waarom ze voorlopig niet werken is niet bekend. Duidelijk is wel dat de gevangenis grondig onderzoekt hoe de uitbraak heeft kunnen gebeuren. Richard Matt (49) en David Sweat (35) wisten ruim drie weken geleden te ontsnappen door een gat te maken in een stalen muur van de gevangenis en via pijpleidingen naar buiten te kruipen. Ze waren volgens Amerikaanse media tot in de puntjes voorbereid op hun vlucht: ze droegen camouflagekleren en waren voorzien van plattegronden en anti-insectenmiddel.

Agenten zochten wekenlang naar het duo. Uiteindelijk werd Matt als eerste getraceerd en doodgeschoten. Sweat werd zondag neergeschoten. Hij wordt momenteel behandeld in het Albany Medical Center. Daar is zijn toestand sinds maandag duidelijk verbeterd. Het gaat nu ,,redelijk" met hem, laat het ziekenhuis in een verklaring weten. Sweat blijft er nog zeker enkele dagen. Daarna gaat hij terug naar de gevangenis. Tot die tijd blijven veiligheidsmaatregelen van kracht in het ziekenhuis om de veiligheid van patiënten, hun families en het personeel te waarborgen.

De twee criminelen hebben hoogstwaarschijnlijk hulp gehad van binnenuit. Twee medewerkers van de gevangenis zitten om die reden vast. Een van hen, Joyce Mitchell, wilde de mannen helpen op voorwaarde dat ze haar echtgenoot zouden vermoorden. Vervolgens zouden de vrouw en criminelen naar Mexico gaan.

Los van de spectaculaire ontsnapping ligt de gevangenis ook om een andere reden onder een vergrootglas. De FBI heeft een diepgaand onderzoek geopend naar drugsgebruik binnen de muren van de inrichting. Er zou sprake zijn van heroïnehandel onder gevangenispersoneel en gevangenen. Medewerkers hadden daarover een boekje opengedaan, aldus CNN. Daarnaast spraken ze over corruptie.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.