Leider van de Maori-partij, Rawiri Waititi, buiten het Nieuw-Zeelandse parlement in Wellington.
Volledig scherm
Leider van de Maori-partij, Rawiri Waititi, buiten het Nieuw-Zeelandse parlement in Wellington. © AP

Petitie om naam van Nieuw-Zeeland te veranderen: huidige naam ‘te Nederlands’

De Maori-partij in Nieuw-Zeeland is een petitie gestart om de naam van het land te veranderen in Aotearoa, de naam die de oorspronkelijke bevolking voor het land heeft gekozen in haar eigen taal, Te Reo Maori. De huidige naam zou te Nederlands zijn en herinneren aan kolonialisme.

35 reacties

 • Yeb Gog Yeb

  7 dagen geleden
  Tonnie Stoopman zo ver ligt het koninkrijk niet in het verleden, afschaffenkan dus makkelijker, goed 200 jaar is genoeg.
 • Anoniem

  7 dagen geleden
  Uniek toch… op dezelfde aardbol is hongersnood, mensen vechten voor vaccinaties in niet westerse landen, nog altijd is er oorlog waar mensen (zwaar) onder lijden en ook in New Zealand is er genoeg geld, tijd en interesse het te hebben over (geldverslindende) onzin. Voorouders hier, geleuter daaromtrent daar… maar zullen we het NU eens aanpakken, oplossen en daar waar nodig ingrijpen ipv te zeverzeiken over eeuwen geleden. Gaan we weer oeverloos meuten als de problemen van nu zijn opgelost.VdGoot
 • F. Kamp

  7 dagen geleden
  Dat mogen ze helemaal zelf weten maar mijn vraag is; Hoe spreek je het uit?
 • Anoniem

  7 dagen geleden
  John Mulder Ook de Maori’s zijn nieuwkomers in dat land. Feitelijk waren zij de eerste kolonisten. Nederlanders hebben nooit een kolonie gevestigd in New Zealand. Wel de Britten. De geschiedenis kenmerkt zich door veel oorlogen onderling. De Maori stammen gingen elkaar regelmatig te lijf.
 • J. Schottelndreier

  7 dagen geleden
  Ik stem voor Anton Nova's suggestie: Nova Aotearoa.
 1. Nederlanders op La Palma halsoverkop geëvacueerd vanwege vulkaan: ‘Lavastroom bereikt vanavond de kust’
  VIDEO

  Nederlan­ders op La Palma halsover­kop geëvacu­eerd vanwege vulkaan: ‘Lavastroom bereikt vanavond de kust’

  Tientallen Nederlandse toeristen op het Canarische eiland La Palma zijn geëvacueerd vanwege de vulkaanuitbarsting. Het gaat om reizigers die in hotel Sol de Palma verbleven aan de kant van het eiland waar de lava stroomt. Sommige van hen moesten zo halsoverkop weg, dat belangrijke spullen als paspoorten in het hotel zijn achtergebleven, bevestigt een woordvoerder van reisorganisatie TUI.