Volledig scherm
© ANP

'Pharma bro' Martin Shkreli riskeert cel om bedreigen Clinton

Een bericht op Facebook kan Amerikaanse farmacie-ondernemer Martin Shkreli  de cel in sturen. Shkreli loofde $5000 uit voor een lok haar van Hillary Clinton. Volgens de openbaar aanklager is dat bedreiging. Woensdag besluit de rechter of dit voldoende reden is om de borgtocht van de voor fraude veroordeelde miljonair in te roepen. 

De ondernemer, bekend om zijn grote waardering voor president Trump, schreef in zijn oproep: ,,De Clinton Foundation is bereid te moorden om zijn geheimen te houden. Probeer het haar van Clinton te pakken wanneer ze op tour is voor haar boek.'' Hij was bereid  $5000 te betalen 'voor iedere haar'. Later voegde hij hier aan toe dat zijn oproep 'satirisch bedoeld is'. 

In een brief aan de rechter zegt Shkreli dat het om een uit de hand gelopen grap gaat en het 'nooit de bedoeling was om Clinton te bedreigen'. Maar de openbaar aanklager wijst op de ondernemer zijn lange geschiedenis van vrouwen lastigvallen op social media. Zo werd Shkreli's Twitterprofiel verwijderd omdat hij de journalist Lauren Duca niet met rust liet. 

Shkreli is in augustus voor drie gevallen van fraude veroordeelt, maar de ondernemer is op borgtocht in afwachting van zijn hoger beroep. Als de rechter de openbaar aanklager gelijk geeft, moet hij deze tijd alsnog in de gevangenis doorbrengen. 

Meest gehate man van Amerika

Volledig scherm
Shkreli tijdens zijn oorspronkelijke arrestatie. © AP

Het is niet de eerste keer dat de 32-jarige Shkreli in opspraak raakt. Aan zijn baan als topman bij farmaceutische bedrijven Retrophin en Turing Pharmaceuticals dankt hij de bijnaam 'meest gehate man van Amerika'. De ondernemer voerde extreme prijsverhogingen op levensreddende medicijnen door. Zo verkreeg Turing Pharmaceuticals het monopolie op Daraprim, een medicijn tegen parasieten dat voor HIV-patiënten van levensbelang kan zijn. Shkreli maakte het middel bijna 50 keer duurder, zodat de prijs per pil steeg van  $13,50 tot $700. Toen hij hiervoor ter verantwoording werd geroepen door een comité van het Amerikaanse Congres, maakte hij beroep op zijn zwijgrecht en schreef na afloop op Twitter dat het 'moeilijk te geloven is dat deze imbecielen het volk vertegenwoordigen in de regering'. 

Shkreli, die zichzelf 'Pharma Bro' noemt, is nooit veroordeeld voor deze acties. Wel werd hij in de kraag gegrepen voor fraude bij zijn beleggingsfonds MSMB. Hij zou zijn investeerders in het duister hebben gehouden over hun investering terwijl hij het geld van nieuwe investeerders gebruikte om zijn verliezen aan te vullen. De rechter achtte Shkreli schuldig aan drie van de tien aanklachten.