Volledig scherm
Het werk van Picasso, 'Cabeza de mujer' (hoofd van een vrouw), dat werd gestolen. © epa

Picasso en Mondriaan gestolen uit museum Athene

UpdateUit het Nationaal Museum in Athene zijn vannacht een kunstwerk van Pablo Picasso en een werk van Piet Mondriaan gestolen. Dat meldt de politie, die nog onderzoekt of ook andere kunstwerken zijn verdwenen. Het gestolen schilderij van Picasso is 'Cabeza de mujer' (Hoofd van een vrouw) uit 1939. Van Mondriaan is het olieverfschilderij Molen verdwenen, dat hij in 1905 maakte.Het museum had in totaal twee schilderijen en een tekening van Mondriaan in het bezit.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp

Het doek van Picasso is 56 bij 40 centimeter groot en was een geschenk van een Franse vereniging uit de jaren veertig.

Ook een schets van de Italiaanse kunstenaar Moncalvo werd meegenomen.

De dieven hadden een balkondeur opengebroken aan de achterkant van het museum, tegenover een tophotel in Athene. Het inbraakalarm ging even rond 05.00 uur af en een bewaker zag het silhouet van een persoon die zich uit de voeten maakte.

Mondriaan behouden
Toen de bewaker de dieven achternaging, lieten ze een werk van Mondriaan vallen. Daardoor is het schilderij Landschap, eveneens in 1905 gemaakt, voor het museum behouden gebleven. De inbraak heeft volgens de politie ongeveer 7 minuten geduurd.

Vandaag is de laatste dag van de tentoonstelling met de naam 'Onbekende Schatten', waar onder meer werken van Albrecht Dürer en Rembrandt deel van uitmaken.  Als deze tentoonstelling afloopt, is de instelling van plan de deuren te sluiten voor een uitbreiding en renovatie.

Het museum in het centrum van de Griekse hoofdstad staat in een van de best bewaakte delen van Athene en is het grootste museum van het land.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.