Volledig scherm
Een Adeliepinguïn met een dood kuiken. © IPEV

Pinguïnkuikens sterven massaal op Antarctica

Een kolonie van circa 40.000 Adeliepinguïns op Antarctica heeft een rampzalige broedperiode achter de rug. Op twee pinguïnkuikens na zijn alle jongen verhongerd. Het is de tweede keer in vier jaar dat de kolonie een dergelijke slag te verwerken krijgt, terwijl het in de vijftig jaar daarvoor nooit is voorgekomen.

Franse onderzoekers ontdekten de twee overlevende pinguïns in de kolonie op Petrels Island. Verspreid over het eiland vonden ze duizenden verhongerde kuikens en niet-uitgekomen eieren, meldt de zender France Info.

In 2013 overleefde geen enkel kuiken, wat volgens Franse deskundigen kwam door een ongewoon grote hoeveelheid zee-ijs en zware regenval. Daardoor moesten de pinguïns 100 kilometer extra afleggen om eten te zoeken, terwijl de kuikens in de regen achterbleven en niet warm wisten te blijven.

Hoewel Antarctica dit jaar in het algemeen juist heel weinig zee-ijs heeft, kwam in het gebied rond de kolonie juist wel veel zee-ijs voor.