Volledig scherm
De scans die zijn vrijgegeven naar aanleiding van de recente ontdekking in de piramide © AFP

Piramide van Gizeh bevat 30 meter lange verborgen ruimte

Onderzoekers naar de constructie van de grote piramide van Gizeh hebben een verborgen ruimte ontdekt. Er is een leegte ontdekt die liefst 30 meter lang is. Over de bouwkundige betekenis van die ruimte breken de geleerden zich nog het hoofd.

Volledig scherm
© AFP

Met zogenoemde kosmische stralen die door steen dringen, kwamen de wetenschappers de ruimte op het spoor. Of er behalve een bouwkundige nog een andere functie aan de ruimte kan worden toegeschreven, is eveneens niet duidelijk, zo staat in het Britse natuurwetenschappelijke blad Nature. 

Onderzoekers hopen nu met een kleine robot de nieuwe ruimte te gaan inspecteren.  ,,Het is een zeer onverwachte ontdekking. We zijn dan ook op zoek naar een verklaring voor het bestaan van de ruimte," aldus expeditieleider Mehdi Tayoubi. 

Raadsel

De piramide van Gizeh is circa 4500 jaar na zijn constructie nog altijd een raadsel. Het bouwwerk is het enige van de klassieke zeven wereldwonderen dat nog geheel intact is. Hoe de 146 meter hoge en 230 meter brede piramide is gebouwd, weet men niet. Ze kwam tot stand onder het bewind van farao Cheops (2509-2483 v.C.). De piramide wordt ook wel naar hem genoemd.

Gizeh ligt aan de Nijl bij Caïro. Op een natuurlijk plateau ten westen van de stad ligt een complex van drie grote en zes kleine piramiden, alsmede de beroemde Sfinx.

Volledig scherm
Archiefbeeld © REUTERS
  1. In Mexico gearresteerde zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    In Mexico gearres­teer­de zoon El Chapo weer vrij na golf van geweld

    Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de plaats Culiacán. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. Ovidio zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen en zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.