Volledig scherm
Turkse militairen vorige maand bij de herdenking van een slachtoffer van een eerdere aanval © ap

PKK doodt Turkse militairen

De Koerdische Arbeiders Partij (PKK) heeft zondag laten weten dat het bij een aanval vijftien Turkse soldaten heeft gedood.

De aanval op een konvooi van gepantserde voertuigen in het zuidoosten van het land zou de bloedigste zijn sinds juli, toen het geweld tussen de regering en de PKK na een jarenlange wapenstilstand weer oplaaide.
,,Bij een aanval van verschillende kanten zijn vijftien soldaten gedood en is een groot aantal wapens in beslag genomen", aldus de PKK in een verklaring.

Het aantal slachtoffers kon niet officieel worden bevestigd, maar in een verklaring op de televisie liet president Recep Tayyip Erdogan weten dat er inderdaad een aanslag heeft plaatsgevonden in de provincie Hakkari, bij de grens van Turkije met Iran en Irak. ,,We gaan een nieuwe strategie gebruiken in de strijd tegen terreur van de PKK", aldus Erdogan. ,,We blijven vastberaden."

Vredesonderhandelingen
De Koerdische beweging strijdt voor meer rechten voor Koerden in Turkije. De PKK is actief in Turkije en de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak.

Turkije en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen. Die resulteerden in een geleidelijke terugtrekking van PKK-militanten uit Turkije, maar lijken te zijn stilgevallen. Beide partijen geven elkaar de schuld van het einde van de wapenstilstand.