Volledig scherm
Bert Koenders © ANP

Plan halveren Europarlement valt slecht in Tweede Kamer

Het voorstel van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken om het Europees Parlement te halveren is niet in goede aarde gevallen in de Tweede Kamer. Tijdens een debat over de Europese Unie, uitten verschillende partijen kritiek op het opiniestuk van Koenders' hand over de EU dat twee weken geleden in deze krant verscheen.

Quote

In een tijd waarin het democra­tisch gehalte van de EU onder druk staat, moeten we het Europarle­ment eerder versterken dan verzwakken

,,Niet chique en contraproductief", oordeelde GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff. ,,In een tijd waarin het democratisch gehalte van de EU onder druk staat, moeten we het Europarlement eerder versterken dan verzwakken."

Ook D66'er Kees Verhoeven vindt dat de democratische controle van het Europees Parlement versterkt moet worden. Als er iets moeten worden ingeperkt, zo stelt Verhoeven, is het de Europese Commissie. Minister Koenders reageerde in zijn opiniestuk eind vorige maand op het aantreden van de Amerikaanse president Trump, die de EU al heeft afgeschreven.

Regelfabriek
Volgens Koenders is Europese samenwerking belangrijker dan ooit
en kan het vertrouwen van de burger in die samenwerking worden versterkt door van de EU minder een 'regelfabriek' te maken. De PvdA-bewindsman stelde dat het huidige 751-koppige Europarlement 'veel meer onder de mensen' moet komen.

Tijdens het debat spraken vandaag niet alleen Kamerleden, maar ook Nederlandse Europarlementariërs over de stand van zaken in Brussel.
Het onderwerp is hot, want na het Oekraïne- en Brexitreferendum neemt de euroscepsis toe.  Dan helpen 'proefballonnetjes' met 'kolder over het halveren van het Europarlement' niet, meent een aantal Kamerleden.

Volledig scherm
Bas Eickhout © ANP
Quote

Een Europa waarin we teruggaan naar de kerntaken

Ongeloofwaardig
Zo las Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) in het opiniestuk dat Koenders de vennootschapsbelasting wil verhogen, waardoor bedrijven meer belasting moeten betalen. ,,Maar het kabinet pleitte recent nog voor een verlaging van die belasting." Het ene zeggen en het andere doen is niet bepaald geloofwaardig, aldus Eickhout.

Koenders bestreed dat hij heeft gezegd dat het Europees Parlement gehalveerd móet worden. ,,Ik heb geschreven dat dat een oplossing zou
kunnen zijn als Europarlementariërs zich vervelen." Volgens de minister klagen parlementsleden in Brussel dat er te weinig wetsvoorstellen zijn. In dat geval kan het Europees Parlement 'best de helft kleiner', aldus Koenders.

Zure reacties
Het pleidooi van de minister van Buitenlandse Zaken kon ook
op instemming rekenen. Zo laakte VVD-Europarlementariër Hans van Baalen de 'zure reacties' van zijn collega's. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemde de 'open brief aan Trump' een 'vernieuwende oproep tot radicale verandering'. ,,Een Europa waarin we teruggaan naar de kerntaken." Kamerlid Jacques Monasch (Nieuwe Wegen, ex-PvdA) noemde het 'een interessant artikel'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement