Volledig scherm
De Nederlandse oud-militair Yilmaz eerder dit jaar in Nieuwsuur. Hij geeft in Syrië onder meer trainingen aan tegenstanders van het regime-Assad. © ANP Communique

Plasterk: 'Nederlandse jihadisten ook elders actief'

Nederlandse jongeren nemen niet alleen in Syrië, maar ook in Egypte, Jemen, Somalië en in het Afghaans-Pakistaans grensgebied deel aan de gewapende jihad. Dat blijkt uit een brief over het jaarplan van de AIVD, die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volledig scherm
NIeuwsuur/ANP © ANP Communique

Al eerder was bekend dat er ruim 100 Nederlandse jihadisten actief zijn in Syrië. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken meldde in januari dat al zeker tien van hen zijn gesneuveld de afgelopen jaren.
Maar Nederlandse jongeren doen dus ook in andere regio's mee aan de jihad.

Om hoeveel jongeren het gaat, meldt Plasterk niet. Wel schrijft hij: 'Zij doen kennis en gevechtservaring op en staan in contact met leden van lokale en regionale terroristische groeperingen. Via deze contacten kunnen zij ook in het vizier komen van internationaal opererende terroristische netwerken en organisaties.'

Terreurgroeperingen als Al Qaida proberen Westerse jongeren te trainen zodat ze na terugkeer in Europa aanslagen kunnen plegen.