Volledig scherm
Plastic afval in Rotterdam. © ROBIN UTRECHT

Plastic rietjes en borden vanaf 2021 in de ban

updateEr komt een algeheel verbod op wegwerpplastic rietjes, bestek en borden in de EU. Onderhandelaars van EU-lidstaten zijn het na dik 12 uur onderhandelen woensdagochtend eens geworden over het verbod, dat over ongeveer twee jaar in zal gaan.

Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. Producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen moeten vanaf 2021 bovendien betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

Plastic flessen

De lidstaten moeten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029 en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden teruggedrongen.

Dit voorjaar kwam de Europese Commissie al met het plan om de plastic voorwerpen in de ban te doen, het Europees Parlement stemde daar dit najaar mee in. Door de meest vervuilende plastics vanaf 2021 te verbieden hoopt de EU de enorme plasticberg te verminderen. 

‘Ambitieus akkoord’

Vicevoorzitter Frans Timmermans is blij met ,,het ambitieuze akkoord’'. ,,Deze overeenkomst helpt echt om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil.’’

Van de 8 miljard ton plastic die sinds de jaren ‘50 geproduceerd is, kon slechts 9 procent hergebruikt worden. Alleen in Nederland worden er jaarlijks al 900 miljoen plastic flesjes weggegooid.