Volledig scherm
Aleksej Navalny. © AFP

Poetin-criticus dient klacht in: Ik ben vergiftigd

De Russische oppositieleider Alexej Navalny is ervan overtuigd dat hij vorige week is vergiftigd. De grootste criticus van president Vladimir Poetin heeft een officiële klacht ingediend bij de commissie die zijn zaak onderzoekt. Wie er achter zou zitten zegt Navalny’s advocaat Vadim Kobzev niet.

De advocaat heeft het onderzoeksteam gevraagd een forensisch onderzoek te doen om het gebruikte gif te identificeren. Ook wil hij dat de videobeelden van de gevangenis bestudeerd worden.

De politicus zit een gevangenisstraf van 30 dagen uit vanwege een verboden demonstratie. Hij lag afgelopen weekend in het ziekenhuis nadat hij ziek was geworden in de gevangenis. In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat het om een allergische reactie ging. Maar nu is Navalny er dus van overtuigd dat hij vergiftigd is.

Een Russisch staatsziekenhuis zei woensdag dat er geen bewijs is gevonden dat Navalny is blootgesteld aan giftige stoffen. Zijn arts reageerde sceptisch op die bevinding. Zij zei dat het ziekenhuis waarschijnlijk niet de middelen heeft om te testen op alle gifsoorten. Het zou ook onduidelijk zijn of die na een dag nog terug te vinden zijn in het bloed.